Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

"Κακοί ντυθήκανε καλοί..."thumb
Της Τζένης Κ.
Οι Mη Κυβερνητικές Οργανώσεις ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως «ιδιωτικοί οργανισμοί που ασκούν δραστηριότητα για να απαλύνουν τον πόνο, να προωθήσουν τα συμφέροντα των φτωχών, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ή αναλαμβάνουν την ανάπτυξη της κοινότητας».  Ενίοτε τις αποκαλούν και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις. Το «Μη» πάντως, ως αγχώδης, βιαστική διαβεβαίωση κρεμασμένη στην τεμπέλα, είναι αδιαπραγμάτευτο.
Τόσο γλωσσολογικά, όσο και ψυχολογικά, γεννάται το ερώτημα (εφόσον προσποιηθούμε ότι, κατά τ’ άλλα, δεν έχουμε παρακολουθήσει τι γίνεται στον κόσμο): « Γιατί αυτές οι τόσο μοδάτες ΜΚΟ πρέπει να αυτοπροσδιορίζονται ως κάτι που δεν είναι και όχι ως κάτι που είναι;;;»
Δε γνωρίζουν οι εμπνευστές και οι ενσαρκωτές τους ότι η πάγια και διαρκής αποποίηση μιας κατάστασης, μιας πραγματικότητας, μιας σχέσης, μιας συνάφειας, ενός αισθήματος κλπ μαρτυρά ότι από κάτω βράζει το αντίθετο;;;; Μοιάζει σαν την επανάληψη του «ειλικρινά», του «αλήθεια λέω», του «όπως σε βλέπω και με βλέπεις» την ώρα που ο μικρός διατυμπανιστής λέει ψέματα…  «Δεν υπάρχει κανείς χοντρός εδώ» βιάζεται να ισχυριστεί ο Οβελίξ.Nonpaper λέγονται τα κατεξοχήν έγγραφα που διαρρέουν… Μη πόλεμος, αποκλήθηκε στο παρελθόν η ειρήνη. Μη σύννομο χαρακτηρίστηκε κάποτε το πόρισμα για τη Siemens… Πάντως, το «μη κάτι», πώς τα φέρνει ο διάολος, αποδεικνύεται τελικά «πολύ από το ίδιο κάτι»… Και σίγουρα, ο ποιητής εκ του αντιθέτου, έχει τη μορφή του αντιθέτου του… Με ένα Μη κάποιοι φροντίζουν να μην ταράξει κανείς τους κύκλους τους…
Ο κανόνας αυτός επαληθεύεται και στην περίπτωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Είναι Κυβερνητικές όσο δε βάζει ο νους μας. Με την ευρεία σημασία. Όπως υπάρχει «ευρύτερος δημόσιος τομέας», υπάρχει και ευρύτερος κυβερνητικός τομέας. Στους κόλπους του ήρθαν να δραστηριοποιηθούν και αυτές οι Απίθανες Απιθανοπούλες, οι ΜΚΟ. Θα βοηθήσουν να απορροφηθούν Κονδύλια, θα υποδεχτούν την κυβερνητική πελατεία στη θέση της Κυβέρνησης. Αντ’ αυτής. Κι οι πτωχοί χαρτζιλικωτοί (το νέο όνομα του μισθωτού) θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα αόριστο Μη κάτι… όταν η θητεία τους θα λήγει… Άλλα κόλπα. Άλλων κόλπα. Μη κόλπα… Πολύ κόλπα. Τι σχιζοφρένεια κι αυτή! Α ρε Ρασούλη...Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.