Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι εργάτες δεν έχουν λεφτά ούτε για το σούπερ μάρκετ, οι κεφαλαιοκράτες έχουν συσσωρεύσει περισσότερα από ποτέ




Για πολλούς ανθρώπους "η κατάσταση θα είναι πολύ ζόρικη, πολύ πιο ζόρικη από οτιδήποτε άλλο έχουν βιώσει στη ζωή τους, και για πολύ καιρό ακόμα"
- Tim Geithner, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (πλέον μας τα λένε και μέσα στα μούτρα μας, δε φοβούνται)


Η τελική αιτία κάθε κρίσης είναι η φτώχεια των εργατών, της πλειοψηφίας δηλαδή του πληθυσμού, που δεν τους επιτρέπει να καταναλώνουν όλα αυτά που παράγουν με τη δουλειά τους. Έλα όμως που η φτώχεια των εργατών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον πλουτισμό των κεφαλαιοκρατών...


Παπανδρέου

Κίνημα «Δεν πληρώνω» και σε σούπερ μάρκετ!
Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της Κατερίνης, όταν περίπου 50 πολίτες, φτάνοντας με τα ψώνια τους στο ταμείο, σύσσωμοι, ζήτησαν έκπτωση 15%.

Η διεύθυνση του καταστήματος αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των πολιτών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν σκηνές έντασης. Οι πολίτες έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους ένα «βουνό» από καλάθια γεμάτα τρόφιμα και ψώνισαν από συνοικιακό κατάστημα, που τους έκανε σε πρώτη φάση ομαδική έκπτωση 5%.

«Το οικογενειακό μας εισόδημα μειώθηκε κατά 20% μόνο τις τελευταίες τέσσερις-πέντε εβδομάδες και κάθε μέρα που περνά, η αγοραστική μας δύναμη συρρικνώνεται, ενώ τα κέρδη των εταιρειών σας αυξάνονται. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, εταιρείες σαν τη δική σας σημειώνουν κέρδη με διψήφιους αριθμούς. Πάρτε τώρα τηλέφωνο στην Αθήνα και πείτε τους τι ζητάμε!» είπαν οι εξαγριωμένοι πολίτες και «στήθηκαν» στα ταμεία, περιμένοντας την απάντηση από τα κεντρικά της επιχείρησης.

Στο ενδιάμεσο διάστημα οι φωνές των πολιτών άρχισαν να δυναμώνουν, απαιτώντας την άμεση μείωση των τιμών, ενώ και οι υπόλοιποι πελάτες του καταστήματος συνάχτηκαν με τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και υπομονετικά περίμεναν την απάντηση από την Αθήνα, η οποία βέβαια δεν έφτασε ποτέ.

Εκτυλίχτηκαν πρωτοφανείς σκηνές! Οι πολίτες εξέφρασαν με έντονο τρόπο την οργή τους για την αισχροκέρδεια που σημειώνεται εις βάρος τους και δεν έλειψαν στιγμές έντασης.

Εξαγριωμένες μητέρες με τα παιδιά τους, συνταξιούχοι με τρεμάμενη φωνή, ακόμη και μαθητές γυμνασίου στάθηκαν αποφασιστικά ο ένας δίπλα στον άλλο και ζήτησαν το αυτονόητο: την προστασία του πολίτη από τις πολυεθνικές και τους «μεγαλοκαρχαρίες» που λυμαίνονται ανενόχλητοι την ελληνική αγορά.

Βέβαια, οι πολίτες ζήτησαν «συγγνώμη» από όλους τους υπαλλήλους του καταστήματος για το πρόβλημα της επανατοποθέτησης των προϊόντων στα ράφια τους, αλλά και από όλους τους υπόλοιπους πελάτες που έτυχε να ψωνίζουν εκείνη τη στιγμή για την καθυστέρηση στο ταμείο.

Οι υπόλοιποι πελάτες όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν για την 30λεπτη καθυστέρηση, αλλά ακόμη και εκείνοι που ήδη είχαν κάνει τα ψώνια τους, ξαναμπήκαν στο κατάστημα για να υποστηρίξουν τη διαμαρτυρία των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και «τα έψαλαν» στον προϊστάμενο του καταστήματος.


Καραμανλής

Κίνημα «Δεν Πληρώνω άλλο Εφορία»
SOS στην κυβέρνηση για δραματικές επιπτώσεις στα έσοδα

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ και το κίνημα των διοδίων, ένα άλλο κίνημα, αυτό του «Δεν πληρώνω την Εφορία», έχει ήδη κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στο προσκήνιο. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει ότι χιλιάδες νοικοκυριά έχουν σταματήσει να πληρώνουν, εξαιτίας της έλλειψης μετρητών, τον φόρο εισοδήματος του 2010, τις δόσεις της περαίωσης του προηγούμενου έτους, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στενοί συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ομολογούν πλέον σε κατ’ιδίαν συζητήσεις τους ότι «έχουμε υπολογίσει από τώρα ότι τους επόμενους μήνες εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος των φορολογουμένων (απολύσεις, μειώσεις μισθών) δεν θα πληρωθούν οι έκτακτες εισφορές (εισοδήματος και Ι.Χ.) που ακολουθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια απόκλιση της τάξης των 3,5-4 δισ. ευρώ από τα μέτρα συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα». 

Ο ίδιος στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών έλεγε στο «ΘΕΜΑ» ότι «στις Εφορίες πλέον η παρουσία των φορολογουμένων που χρωστάνε αραιώνει μέρα με την ημέρα. Την Παρασκευή μας έλεγαν περίπτωση ανέργου που οφείλει 3.000 ευρώ, δεν έχει πληρώσει καμία δόση ήδη από πέρυσι και εφέτος θα πρέπει να πληρώσει έκτακτη εισφορά άλλα 1.000 ευρώ. Ο άνθρωπος αυτός είναι απελπισμένος και δεν είναι ο μοναδικός. Ομως του έστειλαν ειδοποιητήριο για να πληρώσει»


Σαμαράς

Μόλις το 20% των Ιταλών θα κάνουν διακοπές φέτος
Σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής ένωσης καταναλωτών Adoc, μόλις το 20% των Ιταλών πρόκειται να πάει φέτος διακοπές.

Οι αυξήσεις των τιμών για κάθε οικογένεια σε ό,τι αφορά την διατροφή και το κατάλυμα θα αγγίξουν τα διακόσια ευρώ.

Η οικονομική κρίση και οι αυξήσεις, σύμφωνα με την Adoc, πρόκειται να κρατήσουν τους Ιταλούς μακριά από τα τουριστικά θέρετρα: τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κοστίζουν 70% περισσότερο από ό,τι πέρυσι, τα αεροπορικά 25%, ενώ οι τιμές των σιδηροδρομικών συνδέσεων σημείωσαν άνοδο 7%.

Το 39% όσων θα εγκαταλείψουν τις πόλεις μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα επιλέξει διακοπές χαμηλού κόστους (low cost) και το 11% θα τις πληρώσει «με δόσεις». Έξι στους δέκα «ταξιδευτές» δεν πρόκειται να υπερβούν την μία εβδομάδα χαλάρωσης, ενώ μόνο το 1% θα μπορέσει να κάνει δώρο στον εαυτό του έναν ολόκληρο μήνα διακοπών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής ένωσης καταναλωτών, διαδίδεται όλο και περισσότερο το φαινόμενο της «ανταλλαγής σαλονιού": οικογένειες που μπορούν να διαθέσουν ένα κρεβάτι -έστω και ένα ντιβάνι στο σαλόνι τους- έρχονται σε επαφή μέσω Διαδικτύου και φιλοξενούν τουρίστες σε πολύ χαμηλές τιμές ή και εντελώς δωρεάν, βάσει του κανόνα της αμοιβαιότητας και της ανταλλαγής.


η θαλαμηγός του Λάτση - ενδεικτικό παράδειγμα

Λεφτά υπάρχουν!
«Οι εκατομμυριούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πλουσιότεροι από ό,τι ήταν πριν από τη διεθνή οικονομική κρίση, γεγονός που αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι έχοντες αντεπεξήλθαν στην ύφεση πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες κοινωνικές ομάδες».

Ετσι ξεκινούσε προ ημερών ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times», το οποίο παρουσίαζε τα συμπεράσματα έκθεσης της εταιρείας συμβούλων Merrill Lynch Cap Gemini για τον Παγκόσμιο Πλούτο (World Wealth Report).

Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα περί τους 11 εκατομμύρια ιδιώτες που διαθέτουν ρευστοποιήσιμη περιουσία (χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται τα ακίνητα και οι συντάξεις) άνω των 1 εκατ. δολαρίων. Ο συνολικός τους πλούτος αυξήθηκε μάλιστα στα 42,7 τρισ. δολάρια πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 9,7%, υποσκελίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ πλούτου των 40,7 τρισ. δολαρίων του 2007.

Στην έκθεση υπάρχει ακόμη μία υποκατηγορία, αυτή των «πάρα πολύ πλούσιων», στην οποία ανήκουν ιδιώτες με περιουσία σε ρευστό τουλάχιστον 30 εκατ. δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος των «πάρα πολύ πλούσιων» εξακολουθεί να ζει στις ΗΠΑ και ακολουθούν η Ιαπωνία και η Γερμανία. Στις τρεις αυτές χώρες ανήκει το 53% των πλουσίων ολόκληρου του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα: στις ΗΠΑ υπάρχουν 3,1 εκατ. «πάρα πολύ πλούσιοι». Θυμίζω ότι μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι το ασύλληπτο δημόσιο χρέος των 14,3 τρισ. δολαρίων, σχεδόν 100% του αμερικανικού ΑΕΠ, και η διαμάχη του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσου και της κυβέρνησης Ομπάμα για αύξηση του ορίου δανεισμού. Την ίδια στιγμή μάλιστα που μαίνεται ο πόλεμος του χρέους, διαβάζουμε ότι η Πολιτεία της Μινεσότα έχει κατεβάσει ρολά, 20.000 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί και έχουν κλείσει ακόμη και τα πάρκα εν μέσω ζέστης, λόγω έλλειψης χρημάτων (!). 

Στην Ιαπωνία υπάρχουν 1,7 εκατ. «πάρα πολύ πλούσιοι» -εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία η χώρα ζει σε χρόνια οικονομική στασιμότητα- και στη Γερμανία -τη χώρα που το πολιτικό της σύστημα έχει «δαιμονοποιήσει» σε μεγάλο βαθμό τους Ελληνες και ανησυχεί υποτίθεται για τους φορολογουμένους της, οι οποίοι χρηματοδοτούν την ελληνική «ασωτία» - 920.000. Γενικά οι Ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι ελέγχουν περισσότερο από το 26% των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κόσμου. (!) 

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο τής εν λόγω έκθεσης είναι το γεγονός ότι η αύξηση του πλούτου δεν προήλθε από παραγωγικές επενδύσεις, αλλά κυρίως από χρηματιστηριακές, με τη Merrill Lynch να μας υπενθυμίζει ότι οι μετοχές διεθνώς ανέβηκαν κατά μέσο όρο 18%. Την ώρα δηλαδή που κατά εκατομμύρια χάνονται θέσεις εργασίας υπό το πρόσχημα της «εξυγίανσης», όπως γίνεται για παράδειγμα στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάποιοι αβγατίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους...

Λεφτά λοιπόν υπάρχουν. Εκεί που υπήρχαν πάντοτε. Στην τεράστια συσσώρευση πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων. Είναι η σύγχρονη αριστοκρατία. Τα προνόμιά της δεν αποκτώνται πλέον ελέω Θεού... αλλά ελέω αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.