Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ!

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ''ΛΟΥΚΕΤΟ'' ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ!
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ!
Το ζήτημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών και φορέων τέθηκε, μεταξύ άλλων, επί τάπητος, στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες, καθώς αυτές θα τεθούν σε διμερείς συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε, οι σχετικές αποφάσεις θα έρθουν με τροπολογία το αργότερο αύριο Παρασκευή, η οποία θα περιληφθεί στο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο και θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των οργανισμών και φορέων μέσω Υπουργικών Αποφάσεων.
Η ψήφιση του εφαρμοστικού –συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την κατάργηση-συγχώνευση των φορέων- μέχρι το τέλος της επόμενης, εβδομάδας, οπότε και κλείνει η Βουλή, είναι μια από τις προϋποθέσεις-δεσμέυσεις της κυβέρνησης για την έγκριση του αναθεωρημένου Μνημονίου από την ηγεσία της τρόικας που καταφθάνει μετά τον 15 Αύγουστο, αλλά και για την καταβολή της δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ καθώς και της έγκρισης του νέου δανείου.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ρητά στο Μνημόνιο για το κλείσιμο 40 μικρών δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση 25 επιπλέον μικρών οργανισμών, και το κλείσιμο επιπλέον 10 μεγάλων οργανισμών. Στους υπό κατάργηση οργανισμούς το Μνημόνιο αναφέρει τους: ΚΕΔ και ETA (οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη νέα Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών), ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα ΝεότηταςEOΜMEX και ΙΓΜΕ. Επίσης προς συγχώνευση οδεύουν οι OΣΚ, ΔΕΠANOM, THEMIS, ΕΘΙΑΓΕ και ΔΗΜΗΤΡΑ και μείωση μεγέθους προωθείται για την ΕΡΤ.
Το πλεονάζον προσωπικό των 75 φορέων (περίπου 7.000 άτομα) δεν θα μπορεί να μεταταχθεί σύμφωνα με τον κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011). Θα απολυθεί άμεσα, ή θα ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, όπως αναφέρει ρητά το Μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πάγκαλος λίγες εβδομάδες πριν είχε δεσμευθεί ότι οι εργαζόμενοι που «περισσεύουν» δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά θα αξιοποιηθούν και θα αξιολογηθούν μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η τρόικα «στοχοποίησε» τους συγκεκριμένους φορείς αφού σε αυτούς καταλήγει το 80% των σχετικών κονδυλίων του τακτικού Προϋπολογισμού, της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ ετησίως.
Κυβερνητικοί κύκλοι, τέλος, προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι για τους εργαζόμενους των οργανισμών αυτών οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, ανέφεραν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν απολύσεις, διευκρινίζοντας ότι στο υπουργικό συμβούλιο δεν ετέθη κανένα τέτοιο θέμα, καθώς εκκρεμούν οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου με τους αρμόδιους υπουργούς.

* Παραθέτουμε ακολουθως Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν σήμερα τα σωματεία των φορέων που τελούν υπό συγχώνευση ή κατάργηση
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Του Συντονιστικού της ΠΟΣΠΕΡΤ και των Σωματείων
ΟΣΚ – ΙΓΜΕ – ΟΔΔΥ – ΕΟΜΜΕΧ - ΟΠΕΓΕΠ – ΕΙΝ – ΕΘΙΑΓΕ

Το Συντονιστικό ΠΟΣΠΕΡΤ και Σωματείων 11 σημαντικών κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης – ΔΝΤ για άμεση «κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση», καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να συζητά στο Υπουργικό συμβούλιο και να αποφασίζει «για εμάς χωρίς εμάς», παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας μα συναντηθούμε με τους συναρμόδιους υπουργούς.
Το Συντονιστικό πραγματοποίησε μία ακόμα σύσκεψη στις 25/7 στον ΟΣΚ και εκτίμησε τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα ενεργειών και κινητοποιήσεων μας για την αποτροπή των απαράδεκτων και καθόλα επιζήμιων κυβερνητικών σχεδιασμών. Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν έχουν σαν στόχο τον εξορθολογισμό και την καλύτερη λειτουργία των Οργανισμών και φορέων, αλλά την δραστική συρρίκνωσή τους, την παράδοση του έργου τους σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την άμεση η έμμεση απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.
Μετά τις τελευταίες απεργιακές μας κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Οικονομικών, το Συντονιστικό συναντήθηκε εντέλει με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου και το Διευθυντή του γραφείου του υπουργού, όπου επανέλαβε την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια, τονίζοντας την παντελώς ατεκμηρίωτη σκοπιμότητα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων των Οργανισμών αυτών, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις Συλλογικών και Επιστημονικών φορέων, τελικών αποδεκτών του προσφερόμενου κοινωνικού τους έργου. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απαντώντας στις δίκαιες αντιδράσεις του Συντονιστικού, επιβεβαίωσαν ότι θα υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου με τις σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο για το κοινωφελές έργο των Οργανισμών όσο και για τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων(άμεσες και έμμεσες απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας και επαναξιολόγησης από το ΑΣΕΠ, υποχρεωτικές μετατάξεις, κ.ά.).
Μετά από τα παραπάνω και τη μη ανταπόκριση των υπουργών στα αιτήματα μας για συνάντηση, αποφασίσαμε:
• Να ζητήσουμε για ύστατη φορά συνάντηση μέχρι τέλος της εβδομάδας με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με τον συναρμόδιο υπουργό κ. Ρέππα.
• Να προχωρήσουμε την ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Αυγούστου στις 10 πμ. σε Παράσταση διαμαρτυρίας του Συντονιστικού έξω από το υπουργείο Οικονομικών και κατόπιν έξω από τον υπουργείο Αποκέντρωσης, απαιτώντας συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς.
• Εφόσον η κυβέρνηση εμμείνει στα σχέδια της και φέρει κατεπειγόντως στη Βουλή για ψήφιση το επίμαχο Νομοσχέδιο για την «κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση» των 11 κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου στους οποίους εργαζόμαστε, θα προχωρήσουμε αμέσως σε πανελλαδικές απεργιακές και άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις που θα κριθούν αναγκαίες, με σκοπό να σταματήσουμε αυτή η πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση σημαντικών Οργανισμών και φορέων και στον καιάδα της ανεργίας τους εργαζόμενους.
• Σε κάθε περίπτωση θα ενταθεί η πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, αλλά και η ενημέρωση στην κοινή γνώμη για το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούν οι φορείς του Δημοσίου στους οποίους εργαζόμαστε και τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για το κοινωνικό σύνολο και τους εργαζόμενους η κατάργηση η συρρίκνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.