Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΔΝΤ – Ε.Ε. ετοιμάζουν βαλίτσες και ελέγχουν πτήσεις για Πορτογαλία


.slap.gr
Είναι γνωστό στη βιομηχανία κινηματογράφου πως οι ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας ακόμη και αν αποφύγουν να συμπέσουν με τις ταινίες των μεγάλων στούντιο, ούτε και στην περίπτωση που κατορθώσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στην αρχή. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μικρές καταχρεωμένες χώρες που θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια από αγορές που, όμως, ήδη έχουν δρομολογήσει να κερδοσκοπήσουν στην κατάρρευσή τους και προτιμούν να επενδύσουν στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων.

Ομως, οι ευθύνες των Ευρωπαίων ηγετών που χειρίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο την κρίση δανεισμού και χρεών, τροφοδοτώντας την κερδοσκοπία και την απληστία των αγορών, είναι πελώριες. Σχεδόν υπέθαλψαν τα σενάρια των αγορών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την κατάρρευση του ελληνικού κράτους και των λοιπών ευάλωτων οικονομιών.
Με περισσή αλαζονεία και ακατάβλητη διάθεση τιμωρίας προς τις «άσωτες» δημοσιονομικά χώρες, τιμώρησαν ουσιαστικά και λεκτικά τους λαούς της Ελλάδος, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, επιτρέποντας στους απατεώνες-κερδοσκόπους του συστήματος να αλωνίζουν.
Η κρίση στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, επαναλαμβάνεται με καρμπόν στις χώρες της Ιβηρικής. Αυτό σημαίνει ότι στην Αθήνα, όπως και στο Δουβλίνο αλλά και στη Λισσαβώνα, θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα που έπονται. Οι αγορές προεξοφλούν ότι η Πορτογαλία βρίσκεται πλέον στην «κόκκινη γραμμή» να αποκτήσει και αυτή το δικό της επάρατο Μνημόνιο.
Με επίκεντρο τη μοίρα αυτής της μικρής οικονομίας στην περιφέρεια της Ευρώπης, της Πορτογαλίας, το σενάριο εξελίσσεται παρόμοια με εκείνο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Το ΔΝΤ – Ε. Ε. ετοιμάζει βαλίτσες και ελέγχει τις ώρες πτήσεων για τη Λισσαβώνα.
Η αντιπολίτευση χθες καταψήφισε την τελευταία δέσμη σκληρών μέτρων, την τέταρτη στη σειρά μέσα σε 11 μήνες. Θεωρεί ότι αυτά ξεπερνούν κάθε όριο, πλήττοντας τα ασθενέστερα στρώματα στην Πορτογαλία, όπως οι συνταξιούχοι. Καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους, ενώ αύξηση των φόρων προβλέπεται και για τα ατομικά εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη. Οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος διευρύνονται και τα εισιτήρια στα δημόσια μέσα μεταφοράς ακριβαίνουν.
Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα αντέξει η Πορτογαλία. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι μείζον για το πού οδηγούν τελικώς τα πακέτα διάσωσης με αφορμή και το επικείμενο τρίτο για χώρα-μέλος του ευρώ σε διάστημα μικρότερο του έτους. Η διάσωση της Ελλάδας δεν εμπόδισε τις αγορές να στραφούν στην Ιρλανδία. Της Ιρλανδίας να επιτεθούν στην Πορτογαλία. Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι μια διάσωση της Πορτογαλίας θα εμποδίσει τις αγορές να στραφούν στην Ισπανία. Οι αγορές επιτίθενται σε μια χώρα κάθε φορά όχι γιατί είναι η μόνη χώρα που κινδυνεύει, αλλά γιατί είναι ο ευκολότερος τρόπος να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη.
Ο λόγος που χρειάζονται διάσωση οι χώρες είναι ότι αδυνατούν να πληρώσουν τόκους για όλα τα χρήματα που δανείστηκαν. Και το χειρότερο πως δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από τον μηχανισμό διάσωσης. Οι ελληνικές και ιρλανδικές αποδόσεις παραμένουν πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς ενδείξεις ότι θα υποχωρήσουν. Ενδείξεις δεν υπάρχουν ούτε για ανάκαμψη των οικονομιών τους. Πώς, λοιπόν, αυτές θα επανέλθουν στη φυσιολογική ανάπτυξη;
Παράλληλα, τα εφιαλτικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κρίση χρεών στην Ευρώπη, έχουν σύρει σε δεινή θέση τις τράπεζες. Αυτό συμβαίνει σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και όχι μόνο… καθώς η μετακύλιση των συνεπειών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα τις έφθειρε σοβαρά, καθώς η κρίση επιδρά αρνητικά στο κόστος δανεισμού και στην καθαρή θέση των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern προειδοποιεί: «Μία αναδιάρθρωση του χρέους θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα και σε κατάρρευση ελληνικών τραπεζών. Αλλά και γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να καταρρεύσουν. Εκτός τούτου θα προκαλείτο μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ενα τέτοιο τίμημα δεν είμαστε σε θέση να πληρώσουμε στην Ευρώπη», σημειώνει ο πρωθυπουργός. Και απορρίπτει την επιλογή για «κούρεμα» του χρέους και θέτει το ερώτημα αν η Γερμανία θα ήταν πρόθυμη να σηκώσει το ρίσκο. Επίσης, απορρίπτει κατηγορηματικά και την αποχώρηση της Ελλάδας για κάποιο διάστημα από το ευρώ και την επάνοδο στη δραχμή. ZEZA ZHKOY ΑΠΟ ΤΟ Inprecor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.