Ποτέ δεν θα έπαιρνε ο κεντρικός τραπεζιτης της Ελλάδας την απόφαση να εκθέσει το αστικό πολιτικό σύστημα αφήνοντας τον Ελληνικό καπιταλισμό χωρίς "λύσεις" εκπροσώπησης, γυμνό δηλαδή μεσα σε μια τετοια συστημική κρίση. Και φυσικά δεν το έκανε.Προτίμησε παρότι γνώριζε να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν...
Βουιξαν σήμερα κανάλια, εφημερίδες και σάιτ από τις δηλώσεις Προβόπουλου.
"Καρφώνει Παπακωνσταντίνου ..." "Αδειάζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο διοικητής της ΤτΕ..." και άλλοι τέτοιοι παρόμοιοι τίτλοι ήταν στην πρώτη γραμμή της "ενημέρωσης" ημών των αφελών στραβαδιών που όλο παθαίνουν μα λίγο ως ελάχιστα μαθαίνουν.
Από όλους τους επίσημους ενημερωτές και δασκάλους μας βεβαια, ο Προβόπουλος παρουσιάστηκε ως υπεράνω πάσης υποψίας υπεύθυνος κεντρικός τραπεζίτης που έκανε όπως πάντα καλά τη δουλειά του.
Ειναι όμως έτσι; Και τελικά τι ρόλο παίζει ο πολύς κ.Προβόπουλος;
Αντιγράφω από την Ναυτεμπορική:
"Ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, επισήμανε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος.
Στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι επανειλημμένα επισήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, αλλά οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν."
Στο Zougla.gr επίσης διαβάζουμε: " Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα θα μπορούσε να ανακόψει τη δυναμική του ελλείμματος, έχοντας τεράστια επίπτωση στις αγορές, που θα εφησύχαζαν βλέποντας την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη."
Τη μπάλα από δω και πέρα την παίρνουν τα δελτία ειδήσεων που ούτε λίγο ούτε πολυ μας λένε οτι αν είχε ακούσει το ΠΑΣΟΚ τον κ.Προβόπουλο και είχε πάρει αμέσως μέτρα το παιχνίδι θα είχε σωθεί και ο τόπος θα είχε γλυτώσει τη σφαγή και την ταλαιπωρία!
Το αστείο της υπόθεσης είναι οτι πολλοί πείστηκαν από όλο αυτό το ανέκδοτο.
Και να τι εννοώ.
Ειπε ο κ.Προβόπουλος οτι τα νούμερα από την αρχή του 2009 έδειχναν τη συνέχεια και προειδοποιούσαν ότι μπορούσαμε να έιχαμε εκτροπή σε διψήφιο έλλειμμα. Επομένως για όσους Νεοδημοκράτες έσπευσαν να πουν οτι ο Προβόπουλος δείχνει ΠΑΣΟΚ ας το αφήσουν καλύτερα γιατί προφανώς ο πρώτος που ειδοποιήθηκε τότε ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με τη σειρά της κανέναν δεν ειδοποίησε οτι κάτι δεν πήγαινε καλά. Αντίθετα συνέχισε τότε να μιλάει για ισχυρή Ελλάδα και όλα τα άλλα γνωστά. Ο επόμενος που ειδοποιήθηκε φυσικά ήταν το ΠΑΣΟΚ το οποίο ως γνωστον όταν έφτασε η στιγμή προτίμησε να πει το θρυλικό πια "Λεφτά υπάρχουν" δείχνοντας την άρρηκτη σχέση του με την αλήθεια και την ειλικρίνεια προς το λαό.
Ομως εδω μπαίνει ένα σπουδαίο ζήτημα. Αφού οι αρχηγοί των 2 κομμάτων δεν έκαναν αυτό που τωρα λέει πώς έπρεπε να κάνουν ο κ.Προβόπουλος αυτός γιατί δεν έκανε το αυτονόητο; Γιατί στην επόμενη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας δεν βγήκε να πεί ποια ήταν η κατάσταση -όπως με ευκολία αν όχι με χαρά κάνει τώρα όποτε του πουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα- "και να θέσει τον πολιτικό κόσμο προ των ευθυνών του" όπως θα έλεγαν και οι φαν της ξύλινης γλώσσας.
Θα μου πείτε αν το έκανε αυτό θα έδινε άραγε την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να κλέψει την ψήφο του λαού με ψέματα και να πάρει μια τεράστια πλειοψηφία που θα διευκόλυνε το έργο της κατεδάφισης εισοδημάτων και δικαιωμάτων που ακολούθησε; Ασφαλώς όχι. Και τελικά αυτό δεν ήταν το ζητούμενο; Κάτι μας κρύβει λοιπόν ο 'ειλικρινής" κ.Προβόπουλος γιατί βεβαια δεν μπορεί παρά κάτι τέτοιο να είχε συζητηθεί και αποφασιστεί από τότε. Ηταν στα σίγουρα μια προαποφασισμένη τακτική που θα οδηγούσε το λαό με την ίδια του την ψήφο στο τούνελ της χρεοκοπίας του.
Ποτέ δεν θα έπαιρνε ο κεντρικός τραπεζιτης της Ελλάδας την απόφαση να εκθέσει το αστικό πολιτικό σύστημα αφήνοντας τον Ελληνικό καπιταλισμό χωρίς "λύσεις" εκπροσώπησης, γυμνό δηλαδή μεσα σε μια τετοια συστημική κρίση. Και φυσικά δεν το έκανε. Προτίμησε παρότι γνώριζε να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν...Και συνέχισε να υποχρεώνει τα ήδη δεινοπαθούντα Ασφαλεστικά Ταμεία σε αγορές ομολόγων που ήξερε όπως λέει οτι θα είχαν πρόβλημα!
Λενε όμως οι παρουσιαστές, αναλυτές της "είδησης" οτι αν είχαμε πάρει σκληρά μέτρα από τότε θα είχαμε σώσει την παρτίδα και δεν θα είχαμε μπεί σε όλο αυτό τον κύκλο καταστροφής. Το πρώτο που υποννοούν και αυτοι και ο Προβόπουλος είναι οτι δεν πρέπει να είμαστε τόσο αρνητικοί σε νεα σκληρά μέτρα γιατι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κρυβει πίσω απ΄' το βλεμμα του ο Θεός για μας. Η σωτηρία έρχεται μεν αλλά θέλει τι άλλο... θυσίες. Απόδειξη το 2009 λένε. Αν το είχαμε κάνει από τότε...
Βεβαια κάτι τετοιο ήταν εντελώς αδύνατον να γίνει τότε. Πως ήταν δυνατό στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει το θρίαμβο του λαού και στις 5 να τον βυθίζει ξαφνικά σε πένθος λέγοντας του κυνικά "κάναμε λάθος, δεν ξέραμε, μόλις μας το είπαν" Μπορούμε να φανταστουμε τι θα γινόταν.
Περα από αυτό όμως έστω οτι μας το έλεγαν. Θα άλλαζε κάτι; Οχι φυσικά. Η μάλλον θα άλλαζε ό,τι άλλαξε όταν άρχισαν να παίρνουν μέτρα. Ολα θα γινόντουσαν χειρότερα πολύ γρηγορότερα.
Ας μην ξεχναμε οτι ζούμε στην εποχή των αγορών. Και βεβαια οι αγορές δεν θα μετέφραζαν θετικά μια ξαφνική λήψη μέτρων που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μειωση του ΑΕΠ, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προφανής λόγος αφού ακόμη η Ελλάδα δανειζόταν με χαμηλά επιτόκια όπως όλοι. Ισα -ισα λοιπόν θα έστελνε ένα σήμα ότι κάτι συμβαίνει, οτι κάποιος σοβαρότατος λόγος ανησυχίας υπάρχει στην Ελλάδα και καλά θα κάνουν "να λάβουν τα μέτρα τους".
Αρα 1. Επρεπε να κερδηθούν οι εκλογές από ένα "πρόθυμο" κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ και 2. Δεν μπορούσαν αμέσως να ληφθούν μέτρα. Πάμε παρακάτω τωρα.
Εχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπόυμε οτι αυτή η κρίση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ γι αυτό ας σταματησουν να μας δουλεύουν. Η κρίση αυτή δημιουργηθηκε όταν οι χρεοκοπημένες μεγάλες και μικρές τράπεζες από τον τζόγο των subrimes στις ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να βελτιώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία,τα ενεργητικά τους, και να απαλλαγούν όσο ήταν δυνατόν από επενδύσεις που θα εμπεριείχαν ψηλό ρίσκο. Γνωρίζοντας καλά φυσικά τι σημαίνει για την Παγκόσμια Οικονομία να είναι χρεοκοπημένο το Τραπεζικό σύστημα και ποσο φυσιολογικό ήταν να μεταφερθεί η τραπεζική χρηματοοικονομική κρίση στην πραγματική οικονομία, άρχισαν να ξεφορτώνονται ομόλογα κρατών με υψηλό χρέος και έλλειμμα καθώς και άλλα επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού(τα οποία κακώς κατείχαν). Ετσι λοιπόν άρχισε να ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα και στη συνέχεια και σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η μόνη και απλή αλήθεια που βρίσκει εφαρμογή σε όλα όσα συμβαίνουν
Οτι και να μας λέει λοιπόν ο κ.Προβοπουλος, και ακόμη κι αν ήταν δυνατόν να ληφθούν μέτρα από την πρώτη μέρα αυτό δεν θα σταματούσε την αγωνία και τον πανικό των τραπεζών και των οίκων και το ξεπούλημα ομολόγων ή 'αλλων επικίνδυνων "χαρτιών" που ως τοτε τους απέφεραν μια χαρά τεράστια κέρδη με αποδεκτούς αλλά "περίεργους" και λάθος τρόπους.
Η αγωνία λοιπόν των "επενδυτών" -οίκων και Τραπεζών- δεν είχε σχέση με την Ελλάδα, αλλά με τους ίδιους και τα "τρύπια" ενεργητικά τους, κι αυτό το γνωριζαν πιο καλά από τον καθένα.
Αλλά ακόμη κι αν όλα τα παραπάνω μπορούσαν να συμβούν υπάρχει μια τελική ερώτηση.
Ας πουμε οτι η κακή Ελλάδα δεν πήρε μέτρα και τελικά μπήκε στο βούρκο της χρεοκοπίας. Η Ιρλανδία που είχε πάρει μέτρα πριν της τα ζητήσουν γιατί δεν σώθηκε; Η Πορτογαλία που προβαλόταν πριν μόλις λίγες εβδομάδες σαν υπόδειγμα και που εγκαίρως έκανε όσα έπρεπε γιατί δεν σώθηκε; Η ισχυρή Ισπανία που "δεν ήταν Ελλάδα" όπως έλεγαν οι ηγέτες της γιατί κατρακυλάει αργά αλλά σταθερά και ξαφνικά παρά τα συνεχή μέτρα κατόρθωσε να φτασει το έλλειμμά της στο 8% ; Γιατί όλοι αυτόι σήμερα προβάλονται από τον κ.Σμάγκι ( πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ) με βεβαιότητα σαν τα επόμενα επεισοδια της κρίσης; Γιατί απλούστατα είμαστε όλοι κομάτι αυτής της τεράστιας συστημικής καπιταλιστικής κρίσης όπου οι ιδιαίτερες και υπαρκτές αδυναμίες της κάθε χώρας παίζουν δευτερεύοντα ρόλο.
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι οτι ο κ.Προβόπουλος το μόνο που κάνει είναι να θολώνει τα νερά δείχνοντας κάθε φορα σε λάθος κατεύθυνση τον ένοχο, προσπαθώντας να αποφύγει την ενοχοποίηση του πραγματικού φταίχτη που κρύβεται πίσω από πρόσωπα και κομματικούς σχηματισμούς και που δεν είναι άλλος από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τον πυλώνα του που είναι το Τραπεζικό σύστημα.
Αναπόφευκτα μεσα στην αγωνία του αυτή, εκθέτει ανεπανόρθωτα τα 2 μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που πράγματι κορόιδευαν και εξακολουθούν να κοροιδεύουν τον κόσμο με παρόμοια επιχειρήματα περί κατάλληλων προσώπων, ικανών ηγετών και διαπραγματευτών, πασπαλισμένα με μπόλικη πατρίδα και γαλανόλευκα αισθήματα.
Το κάνει όμως στο πλαίσιο της τακτικής συνολικής απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών γενικα ανοίγοντας το δρόμο προς το ξύρισμα της Δημοκρατίας, τον εκφασισμό και την παράδοση της εξουσίας σε τεχνοκράτες των αγορών.
Υ.Γ. Για να μην τον αδικούμε και τελείως πάντως να πουμε οτι ο κ.Προβόπουλος είπε και μια αλήθεια. Οι διεθνείς επενδυτές είπε, δεν περίμεναν τις περί Τιτανικού δηλώσεις για να αναλάβουν δράση. Ειχαν δικές τους πηγές που εμπιστευονταν αφου αυτή ειναι η δουλειά τους. Σ' αυτό το επιχείρημα βεβαια θα στηριχτεί όλη η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Και δυστυχώς περίπου 25% θα προσποιηθούν πως το πίστεψαν αντί να τους πετάξουν στα σκουπίδια μαζί με το παραμύθι τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.