FT: ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΜΙΑ ΝΕΑ LEHMAN BROTHERS ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΑΛΥΣΙΔΩΤΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!
Τη στιγμή που το κυρίαρχο αστικό πολιτικό τόξο και τα ΜΜΕπου το στηρίζουν, διακινούν τρομολαγνικά σενάρια σχετικάμε τις επιπτώσεις που θα είχε η έξοδος της Ελλάδας από τηνΕυρωζώνη, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές πως οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις, θα αφορούν την υπόλοιπη ευρωζώνηκαι όχι την Ελλάδα.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ελλάδα, πλήν όμως αυτές θα είναι βραχυπρόθεσμες και απολύτως αντιμετπίσιμες μεδιάφορους τρόπους (πχ έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, αποτελεσματική επιβολή διατίμησης σεβασικά αγαθά, άρνηση πληρωμής εξωτερικών ιδιωτικών χρεών σε ευρώ, αλλά σε εθνικό νόμισμα κλπ).
Αντιθέτως, όμως, θα σημάνουν τη διάλυση της ευρωζώνης!
Αναλυτικότερα, το σημερινό άρθρο της στήλης LEX των Financial Times (μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ) υποστηρίζει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε (για την υπόλοιπη ευρωζώνη) έναν αντίκτυπο ανάλογο της πτώχευσης της Lehman Brothers. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε τρομερές πιέσεις σε Ιταλία - Ιρλανδία - Ισπανία - Πορτογαλία, οδηγώντας και το ίδιο το ευρώ στηνκατάρρευση!
Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά θα ήταν καταστροφή για το τραπεζικό κεφάλαιο (αλλά και το βιομηχανικό κεφάλαιο του "πυρήνα"), ενώ συγχρόνως θα "αχρήστευε" τον μοχλό συνεχούς υποτίμησης τουεργατικού εισοδήματος, δηλαδή το θεσμικό υπόβαθρο του ενιαίου νομίσματος (μονεταριστικό καταστατικό της ΕΚΤ, Σύμφωνο Σταθερότητας, Νέα Δημοσιονομικό Σύμφωνο κλπ).
Οι σχετικές σκέψεις προβληματίζουν, όπως είναι αναμενόμενο, και τους συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης. Ενδεικτικά ο καθηγητής της στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ, υποστήριξε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε αλυσιδωτή αντίδραση στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση.
Σύμφωνα με το Blooomberg, το οποίο μεταφέρει απόσπασμα της συνέντευξης στην εφημερίδαHandelsblatt, ο Φουστ εξηγεί ότι οι πολίτες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης θα έσπευδαν σε μία τέτοια περίπτωση να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, καθώς αυτές θα θεωρούντανουσιαστικά "πτωχευμένες".
Μια τέτοιου βεληνεκούς τραπεζική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει, επίσης, στην κατάρρευση τουευρώ!
Βέβαια, εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε πως αυτό δεν θα οδηγούσε σε απώλειες των καταθετών (καθώς αυτές εγγυώνται από τα κράτη), αλλά θα σηματοδοτούσε την ανάγκη κρατικοποίησης των τραπεζών (και άρα οικονομικής "καταστροφής" των τραπεζιτών).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.