Τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν έχουμε απλώς αύξηση των επισφαλώς εργαζόμενων, αλλά αντικατάσταση αυτού που μεταπολεμικά χαρακτηρίστηκε ως «τυπικό» μοντέλο εργασίας, με ένα «ευέλικτο» μοντέλο απασχόλησης
Της Μαρίζας Θεοτοκάτου
Αν η συνεχής άνοδος της ανεργίας (το ποσοστό τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 17,5% στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) αποτελεί μία πλευρά της κρίσης της εργασίας, μια άλλη σημαντική έκφανσή της είναι η υποβάθμιση των όρων απασχόλησης. Και η υποβάθμιση αυτή δεν έγκειται μόνο στις...
μισθολογικές περικοπές, αλλά ευρύτερα στις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά εργασίας.Δύο περιστατικά της περασμένης εβδομάδας αρκούν για να μας υπενθυμίσουν ότι το αγαπημένο φάρμακο των «αφεντικών» στην οικονομική κρίση είναι η επισφάλεια. Το τι ακριβώς σημαίνει ευελιξία για έναν εργαζόμενο είναι περιττό να αναλυθεί: οι περισσότεροι, είτε θεωρητικά είτε εμπειρικά, το γνωρίζουμε καλά.
Η περίπτωση της Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη μέτρα περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών δαπανών της. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει τη μείωση του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά κατά 12% και αντίστοιχη μείωση των λοιπών γενικών εξόδων της τράπεζας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από 1.1.2012 θα προχωρήσει σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, και όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα καθιερωθεί το σύστημα της 4ήμερης εβδομαδιαίας μερικής απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πρωτοστατήσει στην εφαρμογή ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Πριν από ένα χρόνο είχε θεσπίσει το λεγόμενο πρόγραμμα «sabbatical», ένα πρόγραμμα μακροχρόνιας άδειας για εκπαιδευτικούς λόγους. Βάσει του προγράμματος αυτού, το προσωπικό της τράπεζας μπορούσε να επιλέξει μακροχρόνια άδεια από ένα έως τρία χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, κάθε εργαζόμενος θα απαλλασσόταν πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην εταιρεία, ενώ προηγουμένως είχε συμφωνηθεί η εξασφάλιση της επιστροφής μετά το τέλος της άδειας, είτε στην ίδια θέση που κατείχε κατά τον χρόνο έναρξης του προγράμματος, είτε σε άλλη, ισοδύναμη.
Η Γη της Επαγγελίας (;)
Η Αυστραλία θεωρείται από πολλούς «όαση» εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Στατιστική Υπηρεσία έδειξαν μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας, κάτι που δεν ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές. Συγκεκριμένα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 5,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα που χάθηκαν 39.900 θέσεις πλήρους εργασίας, δημιουργήθηκαν 33.600 θέσεις μερικής απασχόλησης.
Οι αριθμοί αυτοί επισημαίνουν μια τάση, η οποία είναι εν εξελίξει τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε διεθνές επίπεδο (σε διαφορετικό φυσικά βαθμό σε κάθε χώρα). Δεν μιλάμε απλώς για μια αριθμητική άνοδο των επισφαλώς απασχολούμενων, αλλά για μια τάση αντικατάστασης αυτού που μεταπολεμικά χαρακτηρίστηκε ως «τυπικό» μοντέλο εργασίας, με ένα «ευέλικτο» μοντέλο απασχόλησης. Η κρίση, όπως άλλωστε ομολογείται ανοιχτά, δεν είναι παρά μια ευκαιρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.