Πολύπλοκες και αβέβαιες είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα αν το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ωφέλιμο ή επιζήμιο για τη χώρα. Αν λάβουμε υπόψη τις εμπειρίες άλλων χωρών, το απλοϊκό ερώτημα μετατρέπεται σε… φιλοσοφικό.
Όμως, ερευνώντας τας γραφάς, βρήκαμε τις πλέον «έγκυρες» απαντήσεις και τις παρουσιάζουμε. Παράδειγμα, τι είναι η αναδιάρθρωση; «Ουσιαστικά είναι η πτώχευση της χώρας, με την προσδοκία ότι μέρος του χρέους θα διαγραφεί. Πρόκειται για ανεύθυνη και επικίνδυνη προσέγγιση που συνεπάγεται δυσβάστακτο πλήγμα για τη χώρα και τους πολίτες».
Πόσος χρόνος χρειάζεται για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές; «Συνήθως χρειάζονται πολλοί μήνες, ανάλογα με το ύψος του χρέους, το εύρος του διακανονισμού, αλλά και τον αριθμό ή το είδος των πιστωτών. Ωστόσο, η περίοδος αυτή είναι καταστροφική για την οικονομία και ιδιαίτερα επώδυνη για τους πολίτες, καθώς η πραγματική οικονομία διανύει την κρίση πλήρως εκτεθειμένη και απροστάτευτη.
Αυτό σημαίνει ότι για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους 40 μήνες (η περίπτωση της Αργεντινής) επικρατούν συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ζούγκλας, καθώς οι πολίτες επιβιώνουν σε ένα κράτος που έχει καταρρεύσει, χωρίς πόρους και με έλλειψη κάθε σταθεράς».
Ποιο το όφελος για τη χώρα από το haircut; «Ακόμη και αν διακανονιστεί το παλιό χρέος, παρουσιάζεται το φαινόμενο να αδυνατεί η χώρα να χρηματοδοτηθεί για τις τρέχουσες ανάγκες της (συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών-συντάξεων, των δημοσίων επενδύσεων κ.λπ.), με τρόπο ώστε να αναπαράγεται το αδιέξοδο σε φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και κρίσης».
Συμπερασματικά, ποιες είναι οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης; α) Καταλήγει σε επιβάρυνση μεγαλύτερη από το αρχικό ποσό του διακανονιζόμενου χρέους, β) Οι επιπτώσεις στο εθνικό οικονομικό σύστημα είναι άμεσες και συμπεριλαμβάνουν μεγάλη κρίση ρευστότητας και χρεοκοπία τραπεζών, γ) Οι επιπτώσεις στο διεθνές οικονομικό σύστημα εγείρουν τεράστιες πολιτικές πιέσεις για ικανοποίηση των πιστωτών, δ) Οι πιέσεις αυτές αφορούν τόσο την πολιτική διαπραγμάτευση για το διακανονισμό του χρέους όσο και τις άμεσες διεθνείς οικονομικές συναλλαγές της χώρας, ε) Η χώρα τίθεται σε δυσμενή θέση και ουσιαστικά εξοβελίζεται από τις διεθνείς αγορές.
Οι παραπάνω απαντήσεις δεν δίδονται από καταστροφολόγους του διαδικτύου. Δόθηκαν από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ στις 11 Ιουνίου 2010! Ελπίδα όλων μας, να υπερέβαλαν τότε.
Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ – pkak@naftemporiki.gr
πηγή : H NAYTEMΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.