Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Facebook: Το Αρχείο των μυστικών υπηρεσιών



Όπως είπε ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange, "το Facebook είναι μια μηχανή κατασκοπείας της CIA, όπως και το Google, το Yahoo και το Twitter", και μάλιστα η "χειρότερη μηχανή κατασκοπείας που αναπτύχθηκε ποτέ", με άμεση διασύνδεση με τις μυστικές υπηρεσίες και άμεση πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες και την συμπεριφορά αναζήτησης του χρήστη

Μεγεθύνατε
του Cheffe
Μετάφραση: Εμμανουήλ Σαρίδης
  
Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το Facebook είναι το γενικό ανθρώπινο στριπτίζ, κάτι που βέβαια δεν ισχύει για όλους, αλλά για πάρα πολλούς. Η συνεργασία του Facebook με τις υπηρεσίες πληροφοριών είναι πλέον κοινό μυστικό (δείτε το βίντεο στο τέλος).

Αυτό όμως που προκάλεσε έκπληξη, είναι η περίπτωση ενός φοιτητή Νομικής στην Γερμανία, του Max Schremps. Για τρία περίπου χρόνια χρησιμοποιούσε το Facebook και έσβυνε μετα πολλά από τα προσωπικά του δεδομένα. Κάποτε ζήτησε ως πολίτης της Ευρωπαικής Ένωσης τα προσωπικά του δεδομένα που είχαν αποθηκευθεί και διαπίστωσε, ότι όλα ήταν ακόμη αποθηκευμένα.

Στο μεταξύ το Facebook έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα αναγνωρίσως προσώπου, οπου μια φωτογραφία που κάποτε φορτώσαμε αρκεί για να μας αναγνωρίσει σε οποιαδήποτε φωτογραφία φορτωνουμε μετα χωρίς εμείς να το ξέρουμε ή να το θέλουμε.


Σαν ένας τόπος συναντήσεως στο Internet, το Facebook ίσως να μην είναι και τόσο άσχημο, όμως το να δίνουμε πληροφορίες για τον εαυτό μας θα μπορούσε να έχει κάποτε συνέπειες. Με έναν κατάλληλο αλγόριθμο μπορεί να γίνει από τις βάσεις δεδομένων μια σούπερ αναζήτηση για το πρόσωπό μας.

Το ρεπορταζ της εκπομπης Monitor (πρωτο πρόγραμμα της γερμανικής ARD) δίνει μια ιδέα, που είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δείτε το στο Λινκ

Οι άνθρωποι στο Facebook έχουν την (ψευδ)αίσθηση, ότι βρίσκονται σε έναν κύκλο γνωστών και συνομιλούν με «φίλους», παραβλέπουν όμως, ότι βρίσκονται ήδη στην σάλα υποδοχής των μυστικών υπηρεσιών. Όσοι απο τους αναγνώστες έχουν κάποιες γνώσεις πληροφορικής, θα φρικιάζανε αν γνωριζαν τις δυνατότητες που έχουν αυτά τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής του Facbook στην Γερμανία θα αντιμετωπίσει τώρα μια ακρόαση στο Γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag), διότι ακόμη και τα IP εκείνων των χρηστών που χρησιμοποίησαν το κουμπί "Μ' αρέσει" διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό γραφει το περιοδικό "Manager-Magazin":

Αμβούργο - Το πρώτο παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο Facebook θέλει να αντιδράσει στην πίεση που του ασκούν οι αρχές προστασίας προσοπικών δεδομένων στο Schleswig-Holstein και το Αμβούργο. Και τα αιτήματά τους είναι σοβαρά: ο Επίτροπος για την προστασία προσωπικών δεδομένων του Schleswig-Holstein, Thilo Weichert, ζητάει να μην στέλνονται τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ. Και ο επίτροπος του Αμβούργου, Johannes Caspar, θέλει, η αναγνώριση των προσώπων των χρηστών του Facebook με φωτογραφίες, να γίνεται μόνο με την ρητή συμφωνία τους. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται μια συμφωνία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. [1]

Ποιά άλλα είδη "αλιεύματος" δεδομένων χρησιμοποιούνται ακόμα, μπορεί κανείς μόνο να το φανταστεί. Όπως όμως δείχνει η περίπτωση του φοιτητή Νομικής, είναι σαφές, ότι τα δεδομένα δεν διαγράφονται πραγματικά, ακόμη κι αν εμείς τα διαγράφουμε.

Με το τελευταίο του τέχνασμα ο Zuckerberg θέλει να δημιουργήσει το αρχείο της ζωής του.

Για το Facebook η ζωή μας ολόκληρη δεν είναι τίποτε παραπάνω απο ένα ρονικό της ζωής μας. Και αυτό σημαίνει ότι, από την κούνια μέχρι τον τάφο η ζωή μας θα εμφανίζεται σαν ένα βιογραφικό. Ή ότι εμείς μπορούμε να διαβάζουμε το βιογραφικό των άλλων, δεδομένου ότι, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να καταχωρήσουν χρονολογικά όλα τα δεδομένα τους, αναδρομικά μέχρι τη γέννησή τους. Και να τα "στολίσουν" και με τις ανάλογες φωτογραφίες. [2]

Οι άνθρωποι χάνουν όλο και περισσότερο την δυνατότητα να ζούν μαζί με άλλους ανθρώπους. Σήμερα ζούμε περισσότερο εικονικά και θεωρούμε σαν "φίλους" μας ανθρώπους που δεν έχουμε δει ποτέ και δεν ξέρουμε τίποτα γι' αυτούς. Προφανώς το Facebook συνειδητά δεν έχει ένα κουμπί "φίλος", υποβιβάζοντας έτσι την πραγματική αξία μιας φιλίας σε ένα ευτελές και ασήμαντο πράγμα.

Λογικά θα έπρεπε να κλείσουμε τον λογαριασμό μας στο Facebook, αυτό όμως είναι σίγουρα μια ουτοπία. Διότι για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι πλέον η μόνη επαφή τους με τον έξω κόσμο. Τουλάχιστον όμως δεν θα πρέπει να ανεβάζουμε φωτογραφίες ή τα προσωπικά μας δεδομένα σ' αυτά τα "κοινωνικά" δίκτυα, του "Brave New World" του Aldous Huxley.

Carpe Diem


Σχετικά άρθρα 


http://www.berlin-athen.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.