Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο όταν η εξουσία έχει άδικο


 

      Γράφει ο Γιάννης Περακάκης*
    
    Όταν πριν λίγες μέρες ξεκινήσαμε αυτό το ιστολόγιο είχαμε βάλει σαν υπότιτλο "Είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο όταν η εξουσία έχει άδικο". Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα και τα γεγονότα ήρθαν να μας επιβεβαιώσουν. Αιτία είναι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, υπηρεσίας που εποπτεύεται από την Βουλή. 
       Ποιός έχει δίκιο σ' αυτή την περίπτωση;  Το γραφείο προϋπολογισμού δεν κάνει δα και καμμιά επαναστατική αποκάλυψη. Εκθέτει αυτά που λίγο-πολύ γνωρίζουν  όλοι όσοι ασχολούνται στοιχειωδώς με τα οικονομικά. Τι λέει δηλαδή. Λέει ότι το έλλειμμα θα είναι φέτος μεγαλύτερο κατά 1% του ΑΕΠ από αυτό που είχε προϋπολογισθεί. Και που oφείλεται αυτό;  
     Αποδίδεται αφ' ενός σε μείωση εσόδων λόγω δυσμενών παραγόντων όπως σημαντική μείωση εισοδημάτων κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων,  αύξηση ΛΑΦΚΑ που προκαλεί μείωση εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, μείωση απασχόλησης, μεγαλύτερη ύφεση, μείωση εισαγωγών (πτώση εσόδων 44%), πτώση ζήτησης αυτοκινήτων (66,9%) και ακινήτων (23,9%), κάμψη κατανάλωσης υγρών καυσίμων (17,3%), περιορισμός στη χρήση κινητών τηλεφώνων (21,9%), καθώς και οι περιορισμένες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.
    Επίσης αποδίδεται και σε αύξηση των δαπανών λόγω π.χ. των αυξημένων κατά 33,2% επιχορηγήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων -κυρίως ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, ελλείψει ανάπτυξης και απασχόλησης, αλλά και απόρροιας της μείωσης των μισθών, αύξησης επιχορηγήσεων στον ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας, περαιτέρω επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία κλπ.
     Ε δεν νομίζω να υπάρχει κανείς σοβαρός οικονομολόγος που να μην ήξερε εκ των προτέρων  ότι τα μέτρα λιτότητας και ο στραγγαλισμός της αγοράς θα οδηγούσαν σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα. Και ούτε θα αμφέβαλε κανείς ότι το χρέος θα φτάσει στο τέλος του 2011 το 172% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού. Και ούτε περιμέναμε βέβαια την εν λόγω έκθεση για να καταλήξουμε στο προφανές συμπέρασμα ότι ενισχύονται πλέον οι αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου ΠΔΣ και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στοιχειώδεις διαπιστώσεις δηλαδή. (Βέβαια υπήρχαν και μερικοί "γραφικοί" τύποι όπως ο Δ. Καζάκης που αυτά τα έχουν προβλέψει εδώ και ενάμισυ χρόνο, αλλά αυτοί κατατάσσονται στους υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας για την σωτηρία της χώρας).
    Έχει η εξουσία άδικο; Η κυβέρνηση δεν μιλά ποτέ με νούμερα. Τα νούμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αποτυχίας της πολιτικής της. Για τον λόγο αυτό η προπαγάνδα της εξουσίας αναφέρεται μονίμως σε διογκωμένο δημόσιο τομέα, σε κακομαθημένους πολίτες, σε σπάταλο κράτος, σε ανάγκη γενικόλογων αλλαγών, σε συγκινητικές προσπάθειες του πρωθυπουργού ώστε να μην ζήσει η ελληνική οικογένεια την πτώχευση της χώρας, σε συνταξιούχους που χαρίζουν την σύνταξή τους για να σωθεί η πατρίδα και σε πιστόλια πάνω στο τραπέζι (όχι όμως και για τις συμφωνίες και συναλλαγές που γίνονται κάτω από το τραπέζι). Ποτέ δεν αναφέρεται  σε νούμερα. Το μοναδικό στοιχείο που έχει δόσει ο υπουργός οικονομικών είναι για την πορεία της ύφεσης, την οποία προσδιόρισε κοντά στο 5% (αντί 3,5% που είχε προϋπολογισθεί). Ο Δ. Καζάκης βέβαια την υπολογίζει σε πάνω από 7% - βάζετε στοίχημα ποιός θα έχει δίκιο στο τέλος; 
     Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε απειρία και ανευθυνότητα στο Γραφείο προϋπολογισμού σε αντιδιαστολή με την εμπειρία των υπεύθυνων διεθνών οργανισμών (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ). Η εμπειρία και η υπευθυνότητα του ΔΝΤ βέβαια αποδεικνύεται από τις επίσημες ανακοινώσεις του ακόμα και το 2009, όπου εκθείαζε την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και την ικανότητά της να βγει σχεδόν αλώβητη από την παγκόσμια κρίση!  Επίσης ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να βασιζόμαστε στις (πάντα) υπεύθυνες και εθνικές ανεξάρτητες αρχές όπως η Τράπεζα της Ελλάδος. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια. Ως γνωστόν η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε εθνική αρχή είναι ούτε ανεξάρτητη. Βλέπετε η εξαπάτηση του ελληνικού λαού δεν έχει όρια. 
    Είναι προφανές ότι η κα Σάββα (επικεφαλής του Γραφείου) θα ήταν και υπεύθυνη  και έμπειρη αρκεί οι διαπιστώσεις της να τροφοδοτούσαν τις σκοπιμότητες και τις πολιτικές φιλοδοξίες του κου Βενιζέλου. 
     Έτσι ο υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος σε μία ακόμη επίδειξη δύναμης και απαξίωσης του ρόλου του κοινοβουλίου (τον οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζονται η κα Τρέμη και ο κος Πρετεντέρης εξαπολύοντας μύδρους κατά των αγανακτισμένων διαδηλωτών) επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής για να απαιτήσει ουσιαστικά την αποπομπή της κας Σάββα. Ο κος Πετσάλνικος βέβαια δεν θεώρησε εαυτόν ικανό να υπερασπιστεί την υφισταμένη του, προφανώς διότι ήταν απασχολημένος με τον κουμπαρά για την μείωση του χρέους και εξάλλου είχε να καθαρογράψει και την απόφαση της Βουλής για την αθώωση όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της SIEMENS.
    Tώρα ο κος Βενιζέλος είναι πλέον ελεύθερος να συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική που μας έχει χαρίσει μέχρι τώρα τόσες επιτυχίες αφού η κα Σάββα (την οποία άδειασε και ο πρώην τσάρος της οικονομίας) αναγκάστηκε σε παραίτηση, εξέλιξη η οποία θα κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και που αποδεικνύει βέβαια με τον πιό απαίσιο τρόπο πως άνθρωποι με αξιοπρέπεια μπορούν να εξουδετερωθούν μόνο και μόνο από πολιτικές μικροσκοπιμότητες και μωροφιλοδοξίες.
     Γιαυτό επαναλαμβάνουμε ότι "είναι επικίνδυνο να έχεις δίκιο όταν η εξουσία έχει άδικο".
*Μελος της πολιτικης επιτροπης του Ε.ΠΑ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.