Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ευαγή ιδρύματα


ogioshermes.blogspot.com
Εσπευσε η ελληνική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει θετική την απόφαση της Αγκυρας να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία…
Καταχάρηκε και το Πατριαρχείο για την προοπτική αυτή, έστω και αν η ελληνική εθνική μειονότητα στην Τουρκία υποβιβάστηκε, υπό τις παρούσες ανάγκες, σε θρησκευτική μειονότητα.
ΟΜΩΣ πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
Η ΚΙΝΗΣΗ του κ. Ερντογάν είναι έξυπνη και εντυπωσιακή. Διότι, ύστερα από πολλή σκέψη, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να ανατρέψει το σκηνικό που ήθελε την Τουρκία μέχρι τώρα εχθρική και πολέμια σε κάθε μη τουρκική οντότητα που βρίσκεται στην επικράτειά της. Η κυβέρνηση Ερντογάν παραδέχεται το σκοτεινό παρελθόν, αλλά θέλει να αποκτήσει τώρα το ηθικό προβάδισμα στην αντιμετώπιση των αιτημάτων των μειονοτήτων στη χώρα του.

ΦΥΣΙΚΑ είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα αποδοθούν στους φυσικούς ιδιοκτήτες κτήρια και περιουσίες που έχουν καταπατηθεί από το 1936. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποδοθούν χρηματικές αποζημιώσεις, σε μια προσπάθεια να κλείσουν με σύγχρονο, εμπράγματο τρόπο, ιστορίες, μνήμες και μοίρες ανθρώπων στην Τουρκία.
ΤΟ σοβαρότερο και ουσιαστικότερο όμως στοιχείο της απόφασης Ερντογάν είναι ο συστηματικός τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα προωθεί την πολιτική τού «νεο-οθωμανισμού» στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια ευρύτερα.
ΜΙΑ μόλις ημέρα μετά την αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης για τις μειονοτικές περιουσίες, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αγκυρα επιθυμεί να δει κινήσεις «αμοιβαιότητας» από την Ελλάδα, πρωτίστως, αλλά και από άλλες χώρες.
ΔΗΛΑΔΗ, στη βάση της αμοιβαιότητας, η Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Θράκης, σε κίνηση καλής θέλησης, θα μπορούσε να επιστρέψει στους «Τούρκους μειονοτικούς» της Δυτικής Θράκης ακίνητα της εποχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…
ΜΕ άλλα λόγια, η Αγκυρα θέλει εκλογές στις βακουφικές επιτροπές, ώστε να τις ελέγξουν οι «Τούρκοι μειονοτικοί» και στη συνέχεια να ανοίξουν τους καταλόγους ακινήτων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο μετέπειτα ελληνικό έδαφος.
ΕΙΝΑΙ άξιον απορίας, επομένως, γιατί ο πρωθυπουργός έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του, με αφορμή έστω την απόφασή του για τα ακίνητα των «θρησκευτικών μειονοτήτων» στην Τουρκία.
ΤΟ μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα κινείται μόνο με βάση τις πρώτες σκέψεις της.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η Αγκυρα αποδεικνύει ότι κινείται συστηματικά, με δεύτερες και μακροπρόθεσμες σκέψεις.
 Ελευθεροτυπία  ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ http://www.inprecor.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.