Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΖΗΤΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΝ ΚΙΝΑΣ!
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!
Προαναγγελία, ολοκληρωτικής μετατροπής της Ελλάδας σε"νεοαποικία" της Γερμανίας αποτέλεσε η χθεσινή (25.8) επίσκεψη του γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφαν Καπφέρερ στη χώρα.
Ο κορυφαίος γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνουαλλά και με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδη.
Στην επίσκεψη έγινε σαφές πως οι όποιες γερμανικές επενδύσεις, στη χώρα θα γίνουν μεπροαπαιτούμενο, την ύπαρξη νεοποικιοκρατικού θεσμικού πλαισίου για τις γερμανικές επιχειρήσεις στη χώρα. Κοινώς νεοαποκιοκρατία στο όνομα των επενδύσεων!
Οι τομείς που επιθυμούν να επενδύσουν οι Γερμανοί είναι οι ΑΠΕ, οι υποδομές, η διαχείριση αποβλήτων, η βιομηχανία τροφίμων, η ναυτιλία και φυσικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του μεσοπρόθεσμου – εκτρώματος.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ
Ειδικά, σε ότι αφορά, μάλιστα, τις ΑΠΕ, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά, θα εξάγεται κατά προτεραιότητα στη Γερμανία, και δευτερευόντως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,πάντα όμως υπό τον έλεγχο των γερμανικών επιχειρήσεων. Θυμίζοντας, έτσι, τις χειρότερες πρακτικές της αποικιοκρατίας, όπου η μητρόπολη είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σχετικά με τις εξαγωγές πρώτων υλών των αποικιών!
Τα ακόμα, όμως πιο, εξωφρενικά δώρα που θα πάρει η Γερμανία από την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, θα είναι τα εξής:
Πρώτον, η Γερμανία ζητάει τη "δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών" στην Ελλάδα, εντός των οποίων θα ισχύει διαφορετικό φορολογικό αλλά και εργασιακό καθεστώς. Κοινώς η Ελλάδα, όχι απλά δεν θα έχει όφελος από τις επενδύσεις αυτές (αφού θα εισπράττει ΄"συμβολικά' φορολογικά έσοδα) αλλά αντιθέτως το σύνολο της εργατικής τάξης θα γνωρίσει μια νέα επίθεση στα δικαιώματά του. Και αυτό διότι το ειδικό "κινεζοποημένο" εργασιακό καθεστώς που θα ισχύει στις "ζώνες", θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω υποτίμηση των μισθών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Βέβαια, εδώ αποδεικνύεται και η υποκρισία της λογικής πάνω στην οποία λειτουργεί η ΕΕ: την ίδια στιγμή που όλες οι ευρω-Συνθήκες ομνύουν στον "ελεύθερο ανταγωνισμό", ο γερμανικός ιμπεριαλισμός εξασφαλίζει ειδικές σκανδαλώδεις προνομιακές ρυθμίσεις, για να επενδύσει στην βαλκανική "μπανανία" κατά παρέκκλιση κάθε εθνικού αλλά και ενωσιακού θεσμικού πλαισίου!
Δεύτερον, οι γερμανικές επενδύσεις δεν θα χρηματοδοτηθούν από το γερμανικό κεφάλαιο, αλλά κατά κύριο λόγο, από ένα μεγάλο (ίσως το μεγαλύτερο) μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (€20 δις), απο κοινού και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ)!!!
Για αυτόν, ακριβώς το λόγο, υπεύθυνος της ομάδας κρούσης (task force for Greece) της Κομισιόν,για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και του ΕΣΠΑ, ορίστηκε ο γερμανός Χορστ Ράιχενμπαχ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τον οποίο δημοσιεύματα του κυρίαρχου τύπου χαρακτήρισαν "σκιώδη Πρωθυπουργό" της Ελλάδας!
Κοινώς, μέχρι και τα ψίχουλα των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής, θα χρηματοδοτήσουν την ολοκληρωτική μετατροπή της Ελλάδας σε νεοαποικία της Γερμανίας...
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ...
Η "απόβαση" των γερμανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, θα γίνει βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε στη συνάντηση Χρυσοχοϊδη – Καπφέρερ.
Σε πρώτη φάση, θα υπάρξει στα πλαίσια ΔΕΘ συνάντηση του ΣΕΒ με τον αντίστοιχο γερμανικό σύνδεσμο.
Σε πολιτικό επίπεδο, η συνεργασία θα επισφραγισθεί κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο κατά τα τέλη Σεπτέμβρη, και λίγες ημέρες μετά (6-7 Οκτώβρη), ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, θα επισκεφτεί την Ελλάδα συνοδευόμενος από 100 γερμανούς επιχειρηματίες.
Σηματοδοτώντας, έτσι τη γερμανική "εισβολή" των επενδυτικών κεφαλαίων...
Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον και διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Βασίλη Γεωργά, από την "Ελευθεροτυπία" της Παρασκευής 26 Αυγούστου.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΕΓΓΥΗΣΗ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ερχονται, ζητούν γη και ύδωρ οι Γερμανοί για επενδύσεις
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Επέλαση γερμανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα για επενδύσεις υπό καθεστώς «ειδικών επενδυτικών ζωνών» τάζουν οι Γερμανοί, που εμφανίζονται σαν σωτήρες της οικονομίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όπου όλα δείχνουν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
«Η Γερμανία έχει ξεκινήσει επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά από την Αθήνα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφεν Καπφέρερ, μέσα στο βαρύ πολιτικό και οικονομικό κλίμα που πυροδοτούν το θέμα των εγγυήσεων που εγείρουν χώρες μέλη της Ε.Ε., η ένσταση της Βραζιλίας για συμμετοχή του ΔΝΤ σε δεύτερο δάνειο, η ασφυξία στο μέτωπο της ρευστότητας αλλά και οι προθέσεις της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου.
Από τις πολύωρες συναντήσεις που είχε χθες ο Γερμανός αξιωματούχος με τους κορυφαίους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης (Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης και Παπακωνσταντίνου) έγινε ξεκάθαρο ότι η Γερμανία θέτει συγκεκριμένους όρους για να κινητοποιήσει επενδυτικά κεφάλαια προς τη χώρα μας με αιχμή τον τομέα της ενέργειας και των στρατηγικών υποδομών, καθώς και τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τη διαχείριση αποβλήτων.
Εγινε επίσης σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και, σε συνδυασμό με τις τιμές εκποίησης των υποδομών και της δημόσιας περιουσίας, να διαμορφώσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την «ασφαλή» απόβαση γερμανικών κεφαλαίων, με όρους και κανόνες που θα είναι ευνοϊκότεροι από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ανταπόκριση δε που βρίσκουν οι προτάσεις τους από την ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι η χώρα μας είναι πρόθυμη να αναδείξει τη Γερμανία σε προνομιακό στρατηγικό εταίρο, με άξονα κυρίως τον ενεργειακό τομέα και τις στρατηγικές υποδομές.
Χαμηλότερη φορολογία
Στην κορυφή της ατζέντας αναδεικνύονται το θέμα δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών» με χαμηλότερη φορολογία και φτηνότερα εργατικά χέρια (κατά παρέκκλιση των νόμων περί ανταγωνισμού που ισχύουν για τις χώρες της Ε.Ε.), η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των γερμανικών επενδύσεων κυρίως από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.ά.), αλλά και μεσολάβηση τράπεζας-εγγυητή των κεφαλαίων που θα επενδύσουν στο μέλλον γερμανικές επιχειρήσεις. Ειδικά για το θέμα της δημιουργίας «ειδικών επενδυτικών ζωνών», ο Γερμανός υφυπουργός επέμεινε και χθες να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ώστε να επιτύχει την «εξαίρεσή της» από τους κοινοτικούς περιορισμούς, προβάλλοντας την ανάγκη να επιτευχθεί ανάπτυξη της οικονομίας.
Σε περίπου έναν μήνα (5-6 Οκτωβρίου), θα βρεθεί στην Ελλάδα ο «διαχειριστής» του γερμανικού σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τουλάχιστον 100 επιχειρηματίες, με συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις στα μπαγκάζια τους.
Η πρόταση για τη δημιουργία «ειδικών επενδυτικών ζωνών» -ειδικών δηλαδή, περιοχών, όπου κυρίως ξένες επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν διαφορετικό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς και υψηλά επενδυτικά κίνητρα από τις υπόλοιπες εντός της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης- φαίνεται πως είναι πολύ συγκεκριμένη και δεν είναι τυχαίο πως έπεσε για δεύτερη φορά χθες στο τραπέζι, διά στόματος του Στέφεν Καπφέρερ.
Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι «μέσω αυτών των οικονομικών ζωνών, υπάρχει η πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολότερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.
Οι λεπτομέρειες με την Ε.Ε.
»Η εμπειρία έχει δείξει ότι με περιορισμένες χρονικά ρυθμίσεις, μπορούν να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα, ως προς την ενίσχυση των επενδύσεων». Ο ίδιος, πάντως, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να διέπουν το καθεστώς των ειδικών ζωνών και παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Τέτοιες ζώνες, που προβλέπουν σημαντικά φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα αλλά ενδεχομένως και διαφορετικούς όρους εργασίας (χαμηλότεροι μισθοί, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, «εισαγωγή» εργαζομένων κ.ά.), δεν προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση για λόγους ισότιμου ανταγωνισμού των κρατών-μελών.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γερμανικό ενδιαφέρον για κοινές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, που παρουσίασε αναλυτική πρόταση, επιβεβαίωσαν ότι το κέντρο βάρους των συζητήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα βρίσκεται στον ενεργειακό τομέα.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, όπως είπε, θα αφορά εξαγωγές ηλιακού ρεύματος όχι μόνο προς τη Γερμανία, αλλά και προς άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας, για να καλύψουν τους δικούς τους στόχους και τις δικές τους ανάγκες σε ΑΠΕ.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το πρόβλημα της αδειοδότησης και της χωροθέτησης των μονάδων να αντιμετωπιστεί με τον καθορισμό ειδικών επενδυτικών ζωνών, ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα (προσφυγές, καθυστερήσεις στις άδειες κ.ά.) που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα.
πηγή: enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.