Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΒΑΤΕΡΛΩ: ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!



Από το "iskra"

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ!
ΤΑ ΜΕΤΡΑ 6,5 ΔΙΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ!
Ο πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού στο α’ εξάμηνο, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία, φέρνει νέο πακέτο φοροεισπακτικών και άλλων μέτρων από το Σεπτέμβριο, δίνοντας συνέχεια στην άγρια πολιτική λιτότητας στην οποία έχουν επιδοθεί εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο κυβέρνηση και τρόικα.
Οι ξένοι πιστωτές-τοποτηρητές της χώρας και το Υπουργείο Οικονομικών αντί να δουν ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν όχι μόνο εξαθλιώνει και φτωχαίνει τους πολίτες αλλά και βαθαίνει την ύφεση της οικονομίας, οξύνοντας αντί να αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, εμμένουν στην ...
ίδια συνταγή που γεννά ανεργία, κοινωνική αδικία και ελλείμματα και ετοιμάζονται να χτυπήσουν εκ νέου από φθινόπωρο.
Στο στόχαστρο τους αναμένεται να βρεθούν και πάλι τα συνήθη κοινωνικά υποζύγια, τα όποια, άλλωστε, έχουν φορτωθεί μέχρι τώρα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης χρέους που πλήττει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη.
Ενδεικτικό του «Βατερλώ» της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν κυβέρνηση, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι ότι ετοιμάζονται να καταφύγουν για μία ακόμα φορά σε νέους φόρους και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς αναγνωρίζουν πως ούτε τα μέτρα ύψους 6,5 δις του Μεσοπρόθεσμου, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, αρκούν για να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα του προϋπολογισμού.
ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Η ανελέητη φοροεισπρακτική επιδρομή κυβέρνησης και τρόικας και η βάναυση λεηλασία του εισοδήματος των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και των συνταξιούχων σε συνδυασμό με την έκρηξη της ανεργίας έχουν στεγνώσει την ελληνική οικονομία και την έχουν καταδικάσει στην ύφεση, καθιστώντας απίθανο, μεταξύ άλλων, να βγουν τα σχέδια επί χάρτου που καταστρώνουν οι πιστωτές της χώρας και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Το Μνημόνιο, που υποτίθεται σύμφωνα με την προπαγάνδα των τροικανών και της κυβέρνησης, θα έβαζε σε τροχιά εξυγίανσης τα δημόσια οικονομικά μέχρι ώρας παράγει κοινωνική αδικία, φτώχεια, διευρυμένα ελλείμματα και αύξηση του χρέους!
Την ώρα που το κοινωνικό κράτος έχει μπει στον προκρούστη και οι δημόσιες δαπάνες για κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία και άλλα πετσοκόβονται, το κράτος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α’ εξάμηνο αυξάνει τα έξοδα του, συνεχίζοντας να είναι ιδιαίτερα γαλαντόμο στις προσφορές του προς το κεφάλαιο, με κορυφαίο παράδειγμα τον πακτωλό χρημάτων που διανέμει, ακόμα και παρεκκλίνοντας της νομιμότητας, στις τράπεζες.
Παράλληλα, το στέγνωμα της αγοράς και η μείωση της αγοραστικής δύναμης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών λόγω τόσο της άμεσης όσο και της έμμεσης, μέσω των φόρων, μείωσης των μισθών και των συντάξεων έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την κατανάλωση, συμπαρασύροντας τα κρατικά έσοδα στον πάτο.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, πιστή στις παραδόσεις της, τα ήθη και τα έθιμα της εξακολουθεί να μεταχειρίζεται τη δημιουργική λογιστική, προκειμένου να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη κατάσταση της οικονομικής πραγματικότητας. Έτσι κατόρθωσε να παρουσιάσει αυξημένα δημόσια έσοδα για τον Ιούλιο. Για να το πετύχει, όμως, αυτό χρειάστηκε να προβεί σε διήμερη στάση πληρωμών στο τέλος του μήνα, όταν και μέσω της επιστροφής φόρων στην οποία θα έπρεπε κανονικά να προχωρήσει θα φαινόταν ξεκάθαρα πως τα έσοδα τα οποία στην πραγματικότητα είχε το κράτος ήταν σαφώς λιγότερα απ’ αυτά που εν τέλει παρουσίασε.
Ακόμα κι έτσι, όμως, τα νούμερα είναι αμείλικτα, και μας προϊδεάζουν για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, αφού η κυβέρνηση, κατά παρρέκλιση μάλιστα ακόμα και των όσων έχει συμφωνήσει με την τρόικα, εξακολουθεί να αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Όταν λοιπόν οι τελευταίες καταβληθούν κι ενσωματωθούν στις δαπάνες του προϋπολογισμού, τότε θα αποτυπωθεί, πλέον, και στο έλλειμμα η πραγματική εικόνα κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών την οποία επιτείνουν τα μνημονιακά μέτρα.
Με βάση τον πρότερο βίο της, αλλά και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και τις οποίες τηρεί ευλαβικά, είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο με νέο πακέτο ληστρικών για τους εργαζόμενους μέτρων. Για το λόγο αυτό, και για να μπει ένα τέλος στην πορεία καταρράκωσης και εξαθλίωσης του βιοτικού επιπέδου χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων, απαιτείται άμεσα η συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων προκειμένου να μπουν οι βάσεις για μία προοδευτική ανατροπή του σκηνικού εδώ και τώρα και την ανασυγκρότηση του τόπου σε προοδευτική, αναπτυξιακή, παραγωγική, κοινωνική και οικολογική κατεύθυνση.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της η Ίσκρα παραθέτει στη συνέχεια την επίσημη ανακοίνωση του ΥπΟικ και ρεπορτάζ από εφημερίδες αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α’ εξάμηνο και ρεπορτάζ από άλλες ιστοσελίδες σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και την πορεία των κρατικών εσόδων τον Ιούλιο.
ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Εκρηκτική αύξηση παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, σε βαθμό που καθιστά ανέφικτο το στόχο του μνημονίου, παρά και τα διορθωτικά μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που ελήφθησαν με τον εφαρμοστικό νόμο.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης (Κράτος, Ταμεία, και άλλοι δημόσιοι φορείς) έφτασε σε 14.689,1 εκατ. ευρώ και απέχει ελάχιστα από τον ετήσιο στόχο, που έχει τεθεί για φέτος από τον προϋπολογισμό και το μνημόνιο σε 17.060 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, έχει περιθώρια να αυξηθεί μόλις κατά 2.370,9 εκατ. ευρώ ή κατά 400 εκατ. ευρώ το μήνα, στόχος με μεγάλα περιθώρια αποτυχίας.
Με δεδομένο ότι ο στόχος για έλλειμμα 17.060 εκατ. ευρώ, είναι αδιαπραγμάτευτος για την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών, θα υποχρεωθεί να λάβει και νέα πρόσθετα μέτρα, αν εκτιμηθεί στην πορεία ότι εκείνα που ελήφθησαν τον περασμένο μήνα και έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται δεν επαρκούν.
Από τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει επίσης ότι τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν σε 22.539 εκατ. ευρώ ενώ οι δαπάνες σε 38.937 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα (έλλειμμα μείον δαπάνη τόκων) διαμορφώθηκε στο εξάμηνο σε 9.390 εκατ. ευρώ.
Ανησυχία και για τρόικα
Σε ένα δεκαήμερο, στα μέσα Αυγούστου επανέρχεται η τρόικα και η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί ο έλεγχος (πέραν των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών).
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, που καλείται να διαχειριστεί το έλλειμμα του πρώτου εξαμήνου που του κληροδότησε ο προκάτοχός του είναι προβληματισμένος, αλλά πιστεύει ότι τελικά ο στόχος θα επιτευχθεί με τη συνδρομή των μέτρων, για την αύξηση των εσόδων και τις περικοπές των δαπανών, που έχουν δρομολογηθεί με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.
Το «πακέτο» των μέτρων του εφαρμοστικού περιέχει μέτρα αύξησης των εσόδων, αλλά και μειώσεις κονδυλίων. Στα μέτρα που προσβλέπει το υπουργείο Οικονομικών είναι:
" Οι μειώσεις των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
" Οι εισφορές επί των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
" Οι εισφορές επί των συντάξεων.
" Η έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
" Το τέλος επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
" Οι έκτακτες εισφορές σε ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.ε. και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, κατόχους σκαφών αναψυχής και όσοι κατέχουν ακίνητα με πισίνες.
" Οι αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων, υγραερίου, φυσικού αερίου.
" Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% των ειδών εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου.
" Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ.
" Η νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
" Η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
" Η αύξηση από τις 15 Οκτωβρίου του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Η εικόνα των φορέων
Σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση των δημοσίων φορέων, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, αφού δεν αποστέλλει ακόμα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, ένας σημαντικός αριθμός φορέων.
Από τους 853, απέστειλαν στοιχεία οι 794 και εκκρεμούν τα στοιχεία 59 φορέων. Αναλυτικότερα:
- Από τα 307 Νομικά Πρόσωπα πλην Δημοσίων Επιχειρήσεων, δεν απέστειλαν στοιχεία τα 47.
- Από τις 17 Δημόσιες Επιχειρήσεις δεν απέστειλαν στοιχεία 3.
- Από τους 354 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν απέστειλε στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του μόνο ένας.
- Τα 134 νοσοκομεία απέστειλαν όλα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
- Από τα 50 Ασφαλιστικά Ταμεία δεν απέστειλαν στοιχεία τα 8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.