Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Μια ακόμα «ειρηνευτική» αποστολή της Δύσης έλαβε τέλος. Τι θα ακολουθήσει;


Ο Καντάφι είναι από σήμερα παρελθόν για την Λιβύη


Μετά από έξι μήνες σκληρών μαχών, οι αντάρτες κατάφεραν τελικά να ελέγξουν την Τρίπολη. Οι απελπισμένες προσπάθειες, οι προτροπές, οι απειλές και η τρομοκρατία του Μουαμάρ Καντάφι, φαίνεται ότι δεν απέδωσαν.
Μέχρι και χθες το βράδυ όποιος άνοιγε την κρατική τηλεόραση στη Λιβύη άκουγε πατριωτικά εμβατήρια και τη φωνή του Λίβυου ηγέτη, ο οποίος καλούσε τους υποστηρικτές του να υπερασπιστούν την Τρίπολη, διαφορετικά όπως έλεγε, θα επιστρέψει η εποχή της αποικιοκρατίας.
 Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Jamahiriyah της Λιβύης όμως σταμάτησε να εκπέμπει σήμερα και εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι πήραν τον έλεγχο των κεντρικών του γραφείων στην Τρίπολη. «Οι επαναστάτες κατέλαβαν το κτίριο της τηλεόρασης αφού σκότωσαν τους στρατιώτες που το είχαν περικυκλώσει. Βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχό τους», είπε ο εκπρόσωπος.

Πηγές των εξεγερμένων δήλωσαν επίσης ότι το NATO πρόκειται να βομβαρδίσει το κτίριο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη αμέσως μετά το πέρας της προσευχής στη δύση του ηλίου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
Οι Λίβυοι εξεγερμένοι λένε ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του 95% της πρωτεύουσας, πλην του οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία.
Εντωμεταξύ πληροφορίες θέλουν την φρουρά του Καντάφι να έχει παραδοθεί, ενώ παράλληλα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιβεβαίωνε πως ο ένας γιός του συνελήφθη. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο άλλος του γιός διαπραγματευόταν με τους αντάρτες τη συνθηκολόγησή του. Πρώτο μέλημα των ανταρτών , σύμφωνα με όσα οι ίδιοι υποστηρίζουν, είναι να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη τόσο ανάμεσα στο δικό τους το λαό όσο και με το εξωτερικό.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι και θα είναι καταιγιστικές και το ενδιαφέρον της Δύσης είναι πολύ μεγάλο καθώς εστιάζεται ιδιαίτερα στα …πετρέλαια. Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, όπως του Άλφρεντ Χάκενσμπεργκερ, το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ δεν αποσκοπούσε μόνο να αποκαταστήσει τη δημοκρατία αλλά κυρίως να αποκτήσει τον έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Γενικότερα πάντως από τους κερδισμένους θωρείται το Κατάρ, το οποίο στάθηκε από την αρχή ξεκάθαρα στο πλευρό των ανταρτών.
Τι τροπή θα πάρουν όμως τώρα οι εξελίξεις στη χώρα, χωρίς τον Καντάφι;
Ο Σεργκεί Ντεμιντένκο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικής Αξιολόγησης και Ανάλυσης, απαντώντας σ΄αυτή την ερώτηση, είπε ότι η κατάσταση στη Λιβύη, κατά τη γνώμη του, θα είναι όμοια με την κατάσταση στο Ιράκ το 2003:
Τότε έπεσε η κεντρική εξουσία και στη χώρα εμφανίστηκε κενό, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον πολιτικό τομέα, το οποίο προσπάθησαν να γεμίσουν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Σε περίπτωση της Λιβύης, προβλέπω μία έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις φυλές και φυλετικές φυλών, οι οποίες θα αρχίσουν να μοιράζονται τα πάντα – τις αγορές πετρελαίου και όπλων, το λαθρεμπόριο κλπ. Για όλα αυτά θα ξεσπάσει σκληρή μάχη και «πόλεμος όλων εναντίον όλων». Επιπρόσθετο δε αποσταθεροποιητικό στοιχείο, θα γίνει, βέβαια, και η δράση των ισλαμιστών, οι οποίοι ανάμεσα στην αντιπολίτευση παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο και είναι, μάλλον, μία από τις λίγες, αν όχι η μοναδική, λίγο-πολύ οργανωμένη στρατιωτικά και πολιτικά δύναμη στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Αν πολλαπλασιαστούν όλα αυτά με την δυτική παρουσία στη Λιβύη- οικονομική, πολιτική ή στρατιωτική – τότε η κατάσταση στη χώρα θα είναι από τις χειρότερες” παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής.
Ποιος είναι ο επόμενος «ταραξίας» στον οποίο θα στραφεί τώρα το στόχαστρο των σύγχρονων σταυροφόρων;
Πιστεύω πως σύντομα θα το μάθουμε!
Αν βιαζόμαστε όμως και αναζητάμε άμεσα απάντηση, τότε ας ακολουθήσουμε απλά την …οσμή του πετρελαίου (ή μήπως υδρογονανθράκων;).http://alkimosarchive.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.