Ecce homo…
… Ο άνθρωπος που σε λίγο θα πάρει στα χέρια του τις τύχες του ευρώ κρατούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια το τιμόνι μιας από τις πιο κερδοσκοπικές επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, της Γκόλντμαν Σακς. Σημαίνει άραγε αυτό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περάσει στα χέρια της Γουόλ Στριτ;
Τον Νοέμβριο…
… ο Μάριο Ντράγκι, νυν πρόεδρος της Τράπεζας της Ιταλίας, θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ο Ιταλός ήταν διευθυντής της Γκόλντμαν Σακς, της διαβόητης επενδυτικής τράπεζας της οποίας οι αντίπαλοι λένε πως έχει κηρύξει τον πόλεμο στους φτωχούς. Θα τη βρει κανείς πίσω από κάθε κρίση: στην κρίση των στεγαστικών δανείων, στην κρίση των πρώτων υλών, στην κρίση των τροφίμων. Και είναι τουλάχιστον ειρωνικό πως, ως πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Ντράγκι θα διευθύνει και την ευρωπαϊκή επιτροπή συστημικού κινδύνου για την προστασία του ευρώ από μελλοντικές κρίσεις και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν. Και εκφράζουν αμφιβολίες. «Θα μπορέσει να καταπολεμήσει άραγε αυτό που κάποτε προκάλεσε και για το οποίο δεν έδωσε λόγο σε κανέναν;» αναρωτιούνται στο περιοδικό «Μπάστα» οι ευρωβουλευτές Πασκάλ Κανφέν και Περβάνς Μπερές. Η Γκόλντμαν Σακς δεν εμπλέκεται μόνο σε χρηματοπιστωτικά σκάνδαλα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στην κερδοσκοπία των τροφίμων. Υστερα από πιέσεις που άσκησε σε κυβερνήσεις, πέτυχε την απελευθέρωση της διεθνούς αγοράς τροφίμων, όπου σήμερα πρωτοστατεί στη χειραγώγηση των τιμών τους, που είχε πρόσφατο αποτέλεσμα τις «ταραχές του ψωμιού» σε πολλές φτωχές χώρες.
Ecce homines…
… Η προϋπηρεσία στην Γκόλντμαν Σακς σίγουρα δεν αποτελεί ένα ανεξίτηλο στίγμα. Η Γκόλντμαν Σακς και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ανταλλάσσουν συχνά στελέχη ακόμη και στα πιο κορυφαία αξιώματα. Ο Μάριο Μόντι, επίτροπος για την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά μέχρι το 2004, είναι σήμερα σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς. Ο Πίτερ Σάδερλαντ, επίτροπος για τον ανταγωνισμό, έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ύστερα από ένα πέρασμα από την Γκόλντμαν Σακς. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι υπήρξε σύμβουλός της. Και ο Οτμαρ Ισινγκ, διεθνής σύμβουλος της Γκόλντμαν Σακς από το 2006, ήταν μέχρι τότε επικεφαλής των οικονομολόγων της ΕΚΤ. Ηταν εκείνος που το 2010 είχε εναντιωθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το επιχείρημά του; Πως η Ελλάδα έπρεπε να αναλάβει η ίδια τις ευθύνες της για τις πράξεις της. Οπως τις ανέλαβε και η Γκόλντμαν Σακς για τις δικές της; αναρωτιέται στο περιοδικό «Μπάστα» η Ανιές Ρουσό.
Ο διορισμός…
… του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μία περίοδο κατά την οποία βάρη που θα έπρεπε να σηκώσουν οι τραπεζίτες φορτώνονται στους ώμους των λαών, είναι βέβαιο πως δεν θα καθησυχάσει τους Αγανακτισμένους. Οταν μάλιστα, από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα, δεν παύουν να φωνάζουν: «Αυτό δεν είναι κρίση, είναι αισχροκέρδεια!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.