Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Εγγυητής η ΕΚΤ στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας


topontiki.gr
Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι πλέον γεγονός για τη χώρα μας, καθώς αυτό αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Θα υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, όπως ανακοινώσε και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, γεγονός που θα οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να κηρύξουν τη χώρα μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Περαιτέρω, αποφασίστηκε η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, στην οποία θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ΔΝΤ ενώ το νέο πακέτο θα ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ.
Τα επιτόκια θα μειωθούν, θα υπάρξει όριο 30 ετών για αποπληρωμή του χρέους, ενώ οι τράπεζες θα συμβάλλουν εθελοντικά σε κάποιους τομείς.
Η βοήθεια του ιδιωτικού τομέα θα σημειωθεί μόνο στην Ελλάδα, γεγονός που θα οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να κηρύξουν τη χώρα μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το σχέδιο που συζητείτο οδηγεί μεν σε υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αλλά το γεγονός ότι είναι πλέον σύμφωνος και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σημαίνει ότι έχουν προβλεφθεί τα συνοδευτικά μέτρα που θα αποτρέψουν μια αναταραχή στις αγορές της ευρωζώνης.
Το σχέδιο των Συμπερασμάτων που βρισκόταν επί τάπητος της έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης προέβλεπε την επιμήκυνση στα 15 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5%.
Στο σχέδιο προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές.
Συμφωνήθηκε επί της ουσίας η παρέμβαση του EFSF στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την προϋπόθεση της έγκρισης της ΕΚΤ.
Ρομπέι: Βρήκαμε μια κοινή απάντηση στη κρίση
Επικεντρωθήκαμε στην υπεράσπιση της νομισματικής κρίσης της ευρωζώνης, τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέιπροσθέτοντας ότι κοινή απάντηση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης και ενισχύει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.
Ικανοποίηση Παπανδρέου
«Έχουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα και έχουμε την υποστήριξη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε. Έχουμε ένα πακέτο αποφάσεων που δίνει μία δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το χρέος μας. Το μόνο που ζητούμε είναι το δικαίωμα να κάνουμε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές, τομές στην πατρίδα μας ώστε η χώρα μας να γίνει ευέλικτη και να αναπτύσσεται» δήλωσε αμέσως μετα τη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το «πακέτο» στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ  πρόσθεσε:
«Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές. Καλωσορίζω το πρόγραμμα ανάπτυξης. Είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Δίνουμε ένα σημαντικό σινιάλο είναι ένα μήνυμα υποστήριξης προς το τραπεζικό σύστημα. Είναι για χρηματοδότηση για ρευστότητα. Είναι μία υποστήριξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι μία ευρωπαϊκή επιτυχία δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Είναι μία ευρωπαϊκή απάντηση για την Ευρώπη«.
Σαρκοζί: Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
«Συμφωνήσαμε να πάρουμε ισχυρά μέτρα με στόχο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», είπε ο Γάλλος πρόεδροςΝικολά Σαρκοζί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Τόνισε πως η Ελλάδα θα γλιτώσει 30 δις ευρώ από τη μείωση των επιτοκίων, ενώ υπογράμμισε πως θα ξεπληρώσει όλο το χρέος της και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος Σαρκοζί στις δηλώσεις του σημείωσε δε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Επίσης ο πρόεδρος Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι «στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ».
«Η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες με βούληση και με φιλόδοξο πνεύμα.»
«Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα συνεισφέρουν σε μια νέα βοήθεια προς τη χώρα αυτή ύψους 135 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 30 χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Μάλιστα ερωτηθείς σχετικά με τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως δεν χρησιμοποιεί τέτοιους όρους.
«Είμαι πολιτικός όχι οίκος αξιολόγησης», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.