Υποτίθεται ότι το ζητούμενο από την Σύνοδο Κορυφής είναι να αποτρέψει ένα γενικευμένο ντόμινο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή, καθώς το ντόμινο είναι εδώ και σε πλήρη εξέλιξη.
Ετσι, ακόμη και στην καλύτερη δυνατή εκδοχή αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, αύριο στις Βρυξέλλες η απάντηση που θα δώσουν οι «17» θα είναι αναντίστοιχη με το ερώτημα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.
«Μπορείτε να εγγυηθείτε τη συνολική θωράκιση της Ευρωζώνης στη σημερινή της σύνθεση;» είναι το ερώτημα σε μία στιγμή που οριακά και μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις και συμψηφισμούς το μόνο που μπορούν να πουν οι «17» είναι ότι διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Στην Ιταλία η υιοθέτηση του πακέτου δημοσιονομικών περικοπών ήδη χάνει την εμβέλειά του ως μήνυμα μέσα στην πολιτική αβεβαιότητα της επιθανάτιας πολιτικής αγωνίας του Μπερλουσκόνι.
Στην Ισπανία ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Ραχόι προαναγγέλλει μετεκλογικό πρόγραμμα-σοκ δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ είναι φανερό ότι πολύ δύσκολα η κυβέρνηση Θαπατέρο θα αντέξει μέχρι το Μάρτιο του 2012, οπότε λήγει η θητεία της.
Στη Γαλλία, όπως είδαμε και χθες, οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Σοσιαλιστών προσυπογράφουν την ανάγκη συρρίκνωσης του ελλείμματος σε μία στιγμή που η χώρα εμφανίζεται να κινδυνεύει να χάσει άμεσα την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ.
Τέλος, στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν πακέτο μέτρων με εμβέλεια πέραν της στήριξης της Ελλάδας και προσφέρουν συναίνεση στη Μέρκελ στην Ομοσπονδιακή Βουλή για την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης προς την Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουν την έκδοση ευρω-ομολόγου και τη μετάβαση στην οικονομική διακυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της φέρνει πιο κοντά την πολιτική ένωση, μία προοπτική που δύο φορές προτάθηκε από γερμανικής πλευράς, το 1994 από το σύμβουλο του Κολ, Λάμερς, και το 2000 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Φίσερ.
Δυστυχώς, για την Ευρωζώνη ακόμη και η καλύτερη δυνατή έκβαση της αυριανής Συνόδου Κορυφής -ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς την καταγραφή κανενός είδους πιστωτικού γεγονότος- δεν απαντά στη σκληρή διαπίστωση ότι με τους σημερινούς μηχανισμούς -και το γεγονός ότι η βούληση περαιτέρω εμπλοκής της Γερμανίας έχει αγγίξει οριακό σημείο- δεν υπάρχει κάλυψη χωρών του μεγέθους της Ιταλίας, της Ισπανίας και πολύ περισσότερο της Γαλλίας.
Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη περιχαράκωση της Γερμανίας από κινήσεις συνολικής και υπεράνω αμφισβήτησης θωράκισης της Ευρωζώνης στη σημερινή της σύνθεση δεν καταγράφεται απλά και μόνο ως εκλογικός λαϊκισμός της Μέρκελ, αλλά ως μία άκρως αποσταθεροποιητική διαπίστωση: Το Βερολίνο φαίνεται να κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει αν το κόστος της διάσωσης της Ευρωζώνης είναι μικρότερο από μία μικρή ΟΝΕ των πλεονασματικών χωρών.
Χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην International Herald Tribune με τίτλο «Η Γερμανία οικοδομεί μέλλον πέραν της Ε.Ε.» μας παραπέμπει ξανά στην αμέσως μετά Μπίσμαρκ περίοδο, στα τέλη του 19ου αιώνα: Όταν το Βερολίνο, στο όνομα ενός μέλλοντος πέραν της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή, γκρέμισε το σύστημα ισορροπιών και σταθερότητας που με τόσο κόπο είχε οικοδομήσει στη Γηραιά Ήπειρο ο σιδηρούς καγκελάριος.
Ανεπαρκής απάντηση
«Μπορείτε να εγγυηθείτε τη συνολική θωράκιση της Ευρωζώνης στη σημερινή της σύνθεση;» είναι το ερώτημα των αγορών σε μια στιγμή που οριακά και ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις και συμψηφισμούς το μόνο που μπορούν να πουν οι «17» είναι ότι διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
«Μπορείτε να εγγυηθείτε τη συνολική θωράκιση της Ευρωζώνης στη σημερινή της σύνθεση;» είναι το ερώτημα των αγορών σε μια στιγμή που οριακά και ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις και συμψηφισμούς το μόνο που μπορούν να πουν οι «17» είναι ότι διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.