Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το «μυστικό» τής αναδίπλωσης ΗΠΑ και ΔΝΤ


rhodesblogs.gr
Πολύ μεγαλύτερη, από αυτήν που μέχρι πρόσφατως ήταν ευρέως γνωστή, είναι η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην ελληνική κρίση χρέους, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε περίπτωση στάσης πληρωμών από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι αμερικανικές τράπεζες είχαν στα τέλη του 2010 συνολική έκθεση 41 δισ. δολαρίων (31,2 δισ. ευρώ) στην Ελλάδα. Υπερτριπλάσια δηλαδή της συνολικής αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που φέρεται ότι διατηρούσαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Το 83% αυτών αφορούν «εγγυήσεις», οι οποίες ποικίλλουν από προστασία προς πωλητές πιστωτικών παραγώγων έως υποχρεώσεις προς τρίτους.
Αν και η μορφή αυτής της «έμμεσης» έκθεσης των αμερικανικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος δεν είναι γνωστή με ακρίβεια, ο οικονομικός σύμβουλος Κας Μανσόρι της High Frequency Economics υποθέτει -με δηλώσεις του στο MarketWatch- ότι το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), που αυτές εξέδωσαν και πούλησαν σε κατόχους ελληνικών ομολόγων και δη τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Από τις τελευταίες, τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα (22,7 δισ. δολάρια) -σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της BIS- είχαν πέρυσι οι γερμανικές τράπεζες. Ακολουθούν οι γαλλικές, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 15 δισ. δολαρίων. Η συνολική έκθεση όμως των τελευταίων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού μέσω των θυγατρικών τους που λειτουργούν στη χώρα μας έχουν δανείσει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά 39,6 δισ. δολάρια.
Είναι προφανές, έτσι, ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή ένα πιστωτικό γεγονός δεν θα χτυπήσει μόνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που θα δουν την αξία των ελληνικών ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους να εξανεμίζεται, αλλά και τις αμερικανικές. Οι τελευταίες κινδυνεύουν με ζημιές δεκάδων δισ. δολαρίων, καθώς θα κληθούν σε περίπτωση χρεοκοπίας να προβούν στην αποπληρωμή των CDS του ελληνικού χρέους. Ζημιές που είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να αντέξουν με δεδομένη την καθίζηση (-10%) που έχουν υποστεί οί τίτλοι τους στο τελευταίο τρίμηνο.
Τους κίνδυνους αυτούς δεν αγνοεί φυσικά ούτε η Ουάσιγκτον ούτε και το ΔΝΤ, που έσπευσε άρον άρον σε αλλαγή πλεύσης μετά την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στη χώρα μας, άροντας τις αντιρρήσεις που προέβαλλε για την καταβολή της 5ης δόσης.

1 σχόλιο:

  1. Δείτε τι λέει, παρεμφερώς, και το έγκυρο Reuters http://gf1957.wordpress.com/2011/06/17/%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%82-%CE%B5%CE%BE/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.