του Νίκου Στεριανού
Και να που βρισκόμαστε πάλι στην αρχή. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και την επιβολή της τρόικας ως υπερκυβέρνησης της χώρας όλα μοιάζουν να ξεκινούν από την αρχή. Η επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης ήρθε να επισφραγιστεί με την μυστική σύνοδο του Λουξεμβούργου το βράδυ της Παρασκευής όπου το κύριο δεν ήταν το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL ότι η Ελλάδα με δική της αίτηση βγαίνει από την ευρωζώνη αλλά η σύσκεψη αυτή καθ’ αυτή που είχε εντελώς άλλο περιεχόμενο. «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επιπλέον πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς», δήλωσε στο BLOOMBERG, μετά τη σύσκεψη ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό θα μας του πουν οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 7 και 8 του μηνός. Ας τις παρακολουθήσουμε:
Το Λουξεμβούργο στον Τύπο
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ του Σαββάτου 7/5, στο βασικό της θέμα γράφει: «Λύση στο πρόβλημα του χρέους ζήτησε η Ελλάδα στη χθεσινοβραδινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, στην οποία εκτάκτως και με απόλυτη μυστικότητα μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου… Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε η επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν φέτος και του χρόνου συνολικής αξίας περίπου 65 δισ. ευρώ, που θα δώσει μια ανάσα στη χώρα, καθώς ο χρόνος εξόδου στις αγορές είναι άγνωστος».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την ίδιας ημέρας στο βασικό της θέμα ανέφερε: «Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ταυτόχρονα με την παράταση κατά δύο έως τέσσερα χρόνια της περιόδου για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε να ανακάμψει ταχύτερα η ελληνική οικονομία, φέρεται ότι συζητήθηκε χθες σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων κρατών- μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Η συνεδρίαση επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, αλλά έγινε γνωστή με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel. Η πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει η Γερμανία αφορά την επιμήκυνση των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που λήγουν το 2012 σε εθελοντική βάση. Ωστόσο η επιμήκυνση δεν επιλύει το ταμειακό πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει φέτος η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας το έλλειμμα είναι πιθανό να υπερβεί τον στόχο κατά 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ, ή ακόμη και περισσότερο. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ μετά τη σύσκεψη, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας χρειάζεται προσαρμογή, που θα συζητηθεί στο επόμενοEurogroup στις 16 Μαΐου».
Το ΚΕΡΔΟΣ (7/5) στο δικό του βασικό θέμα σημειώνει: «Μια βραδινή άτυπη συνάντηση υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες στο Λουξεμβούργο ήταν αρκετή για να δώσει αφορμή σε ένα ακόμη άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας… Πληροφορίες ανέφεραν ότι η συνάντηση πράγματι έλαβε χώρα, αλλά με θέμα τα δανειακά προγράμματα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα κατέβαλε προσπάθειες για τη βελτίωση των όρων του δανείου των 110 δισ. ευρώ».
Στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου, στο βασικό τους θέμα διαβάζουμε: «Μυστικές διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο λύσης στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας διεξαγόταν χθες στο Λουξεμβούργο, σε συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον επίτροπο Όλι Ρεν. Στόχος η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και η παράταση για μείωση του ελλείμματος. Ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα».
Τέλος η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ του Σαββάτου στο βασικό της θέμα σημείωνε: «Νυχτερινό θρίλερ γύρω από την οικονομία της Ελλάδας εκτυλίχθηκε χθες, με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup, που συγκάλεσε ο πρόεδρός του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως και οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κλήθηκαν εκτάκτως να συμμετάσχουν σε συνάντηση όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητείται η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, αλλά ακόμα και η χορήγηση νέου δανείου, στα πλαίσια της τρόικας».
Ο Κυριακάτικος Τύπος ήταν περισσότερο σαφής.
Το ΒΗΜΑ στο βασικό του θέμα με τίτλο «Δραματικό παζάρι για επιμήκυνση- νέα μέτρα» αναφέρει: «Διαπραγμάτευση- θρίλερ στο κάστρο του Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο με επίκεντρο το ελληνικό χρέος. Στη μυστική σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου… Στην Αθήνα εξελίσσεται μια παράλληλη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων». Στο σχετικό ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται:«Σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΕ για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Στη μυστική σύσκεψη που συγκάλεσε στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ φάνηκε ότι κυοφορείται λύση σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα άμεσα. Οι αποφάσεις, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, επείγει να ληφθούν μέσα στον Ιούνιο προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ευρωζώνη από τη μεγάλη πίεση που ασκούν οι αγορές. Επιπλέον, από το αποτέλεσμα της συζήτησης εξαρτάται πλέον η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας προς τη χώρα μας… Η συζήτηση στο Λουξεμβούργο περιεστράφη γύρω από το πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2012 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν δύο θέματα: το πρώτο αφορούσε την παροχή περισσότερων χρημάτων στη χώρα μας αλλά δεν ήταν σαφές αν μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να είναι δυνατή στο πλαίσιο των υφισταμένων προγραμμάτων (μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αποκρατικοποιήσεις) ή αν συνεπάγεται ένα νέο σκληρό πακέτο μέτρων. Το δεύτερο θέμα αφορούσε τη στάση της Γερμανίας, η οποία επιμένει στο θέμα της επιμήκυνσης. Οι Γερμανοί φαίνεται ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ως πολιτικό επιχείρημα στο εσωτερικό της χώρας τους έναντι των πρόσθετων χρημάτων που θα δώσουν. Για να γίνει αυτό πρέπει κατά την άποψή τους οι Ελληνες να υποχρεωθούν να κάνουν περισσότερα για να δουν το φως στο τούνελ της κρίσης και επιπλέον να γίνει φανερό ότι μέρος της επιβάρυνσης πέφτει μέσω της επιμήκυνσης και στους ώμους των ιδιωτών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ωστόσο αντιδρά έντονα στη λύση της αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις για να υπάρξει νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να αλλάξουν στάση οι αγορές, οι οποίες παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα. Την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο έγινε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια αποδεκτή από την ΕΕ λύση στο ελληνικό πρόβλημα».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο δικό της βασικό θέμα με τίτλο «Το Λουξεμβούργο και η επόμενη ημέρα», σημειώνει: «H συνάντηση του Λουξεμβούργου είχε κανονισθεί από τη Δευτέρα. Η πρωτοβουλία, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκε στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Από ελληνικής πλευράς τη γνώριζαν μόνο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Γι’ αυτό κι άπαντες στην Αθήνα αιφνιδιάστηκαν, όταν αργά την Παρακευή την πληροφορήθηκαν, μέσω του δημοσιεύματος στην ιντερνετική σελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Εκείνη την ώρα, στο Μεγάλο Δουκάτο, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεχόταν σκληρή κριτική από τους υπουργούς Οικονομικών των ισχυρών του Eurogroup για την έως τώρα εφαρμογή των προβλεπομένων από το Μνημόνιο. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες τοποθετούνταν πάνω στο κρίσιμο διακύβευμα, που δεν ήταν άλλο από την ανάγκη επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους για το 2012 (ακόμα και με αγορά των ομολόγων από το EFSF, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου). Οι τάσεις που διαμορφώνονταν ήταν τρεις με: α) τους κ. Γιουνκέρ και Ρεν να κρατούν μια στάση ισορροπιών, αλλά μάλλον θετική προς τη λύση της επιμήκυνσης για το 2012, β) τη Γερμανία να συζητεί το ενδεχόμενο, καθώς δεν συζητεί νέα οικονομική βοήθεια (οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προειδοποιηθεί από ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο πως γύρω από την κ. Μέρκελ αναπτύσσεται μια ομάδα συμβούλων που δεν αποκλείει ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν δεν συμμορφωθεί με τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο) και γ) τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ-Τρισέ να αντιδρά σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν και το θέμα αναμένεται ότι θα ξανασυζητηθεί μέσα στον Μάιο».
Τι «μέλει γενέσθαι» με τα δικά τους λόγια
Όλα τα παραπάνω ασφαλώς αποδεικνύουν δύο πράγματα: α) Το μνημόνιο δεν προσέφερε τίποτα στην οικονομία της χώρας, δεν κατάφερε να την βγάλει από την τροχιά της ανοικτής χρεοκοπίας και φυσικά δεν την έβγαλε από την πραγματική χρεοκοπία στην οποία έχει περιέλθει πολύ πριν μπει σε αυτό. β) Για την ελληνική οικονομία δύο λύσειςς ανοίγονται στο πλαίσιο του μνημονίου της τρόικας και της πολιτικής που επιβάλλουν οι δανειστές. Η μία είναι να διατηρηθεί σε κατάσταση ανεπίσημης χρεοκοπίας ως το 2013 που θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και η άλλη είναι να ομολογηθεί άμεσα η χρεοκοπία με αναδιάρθρωση του συνόλου του χρέους της μέσω κουρέματος του χρέους και επιμήκυνσης του ή χωρίς κούρεμα και μόνο με επιμήκυνση για όσο διάστημα χρειαστεί ως την επόμενη κατάρρευση. Στην περίπτωση που επιλεγεί η πρώτη λύση εκείνο που αναμένεται να γίνει είναι να υπάρξει νέος δανεισμός της χώρας είτε με τον ίδιο τρόπο που έγινε ο παλιός των 110 δισ. ευρώ είτε με την έκδοση ελληνικών κρατικών ομολόγων, στο ύψος των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους ως το 2013, τα οποία όμως θα αγοράσει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης που υπάρχει τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που θα συνοδέψουν τη νέα λύση θα είναι απείρως πιο δυσβάστακτα για τον λαό από τα όσα έχουν ληφθεί ως τώρα. Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη γραμμή τίθεται το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, η απάντηση δηλαδή στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση θα λάβει αυτά τα μέτρα;» δεδομένου ότι η σημερινή δεν θεωρείται ικανή από κανέναν γι’ αυτό το ρόλο. Για να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα ή καλύτερα για να δούμε πως σκέφτονται εκείνοι που κατέχουν την πραγματική εξουσία θα προσφύγουμε και πάλι στις υπηρεσίες του Τύπου.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Σαββάτου, στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Ο χρόνος έχει παρέλθει», γράφει: «Η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση αυτή την ώρα δεν εμπνέει καμία σιγουριά ή εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες. Οι συνεχείς διαφωνίες μεταξύ υπουργών και η έλλειψη ενός σαφούς συντονιστικού κέντρου προκαλούν ανησυχία και επιτείνουν την αβεβαιότητα, που έχει παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Η κοινή γνώμη έχει δείξει ωριμότητα και υπομονή έως τώρα, υπομένοντας το κόστος των περικοπών και των αλλαγών στο ασφαλιστικό. Τώρα όμως αρχίζει να αμφισβητεί κατά πόσον η κυβέρνηση έχει πραγματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, αν υπάρχει μία βασική ομάδα με τους ίδιους στόχους και στο τέλος τέλος κατά πόσον αυτή η κυβέρνηση έχει πραγματικό αφεντικό ή όχι. Αν συνεχισθούν τα διαλυτικά φαινόμενα, η απουσία συντονισμού και οι παλινωδίες οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και άσχημες. Ο χρόνος για τις πολλές συζητήσεις και τους δισταγμούς έχει προ πολλού παρέλθει για τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του!».
Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο του Κυριακάτικου φύλλου της- με τίτλο «Υπευθυνότητα και ψυχραιμία»σημειώνει: «Η Ελλάδα περνάει κρίσιμες στιγμές και χρειάζεται ψυχραιμία από όλους, αλλά και υπευθυνότητα από το πολιτικό μας σύστημα. Η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο όπου δεν της αρκούν τα χρήματα του προγράμματος-μαμούθ της τρόικας. Αυτο συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει τη σπατάλη και την αιμορραγία στο Δημόσιο, που συνεχίζει να παράγει ανεξέλεγκτα και τεράστια ελλείμματα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητάει συνεχώς πρόσθετα κονδύλια από τους δανειστές της, επειδή ο κ. Παπανδρέου αδυνατεί να κάνει αυτό που πρέπει, άμεσα. Αυτή την ώρα η χώρα μοιάζει με καρυδότσουφλο που παρασύρεται από τυχαία γεγονότα και τις διαθέσεις των άλλων. Η λύση είναι μία: ο μεν κ. Παπανδρέου να πάρει τις αποφάσεις του αγνοώντας το παλαιό ΠΑΣΟΚ και το όποιο κόστος, η δε Ν.Δ. να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία. Αλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός από τον κατήφορο προς τη χρεοκοπία, το κοινωνικό χάος και εν τέλει την έξοδο από το ευρώ. Ας σταθούμε, λοιπόν, ως χώρα στο ύψος των περιστάσεων για να προλάβουμε τα χειρότερα».
Στο ΒΗΜΑ το κύριο μέτωπο σ’ αυτό το θέμα ανέλαβε να σηκώσει ο Αντώνης Καρακούσης. Στην Ηλεκτρονική σελίδα του Σαββάτου, κάτω από τον τίτλο «Μέτρα με ευρώ ή χρεοκοπία με δραχμή», έγραφε: «Στο Λουξεμβούργο αυτή τη φορά ξαναπαίζεται η τύχη της χώρας ένα χρόνο ακριβώς μετά την αποδοχή του μνημονίου. Κερδίσαμε ένα χρόνο με εκείνα τα μέτρα του περσινού Μαΐου και τώρα είμαστε μπροστά σε νέα αφετηρία, η οποία υποτίθεται θα θέσει τις βάσεις για την οριστική επίλυση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος… Στη σύνοδο- φάντασμα του Λουξεμβούργου, που αποκαλύφθηκε με τόσο δραματικό τρόπο από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, φαίνεται ότι οδηγηθήκαμε κάτω από δραματικές συνθήκες και έπειτα από τη διαπίστωση ότι δεν αντέχουμε και δεν μπορούμε να βγάλουμε το κάρο από τη λάσπη χωρίς βοήθεια. Προ αδιεξόδου η κυβέρνηση δεν είχε κατά τα φαινόμενα τη δύναμη και την πίστη για κάτι εντυπωσιακό και ικανό να ξεπεράσει την καχυποψία των ξένων και των αγορών… Ουδείς μπορεί να βεβαιώσει ότι η υπάρχουσα πολιτική ηγεσία έχει το πολιτικό και ηθικό βάρος, αλλά και τη διάθεση να εφαρμόσει απρόσκοπτα, χωρίς φόβο και πάθος, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Υπό αυτή την έννοια η προσφυγή στις κάλπες ίσως πλέον να είναι και επιβεβλημένη. Αφού υπάρξει η συμφωνία και παρουσιασθεί στον ελληνικό λαό, να ζητηθεί και η κρίση και η ευθύνη του απέναντι στη χώρα. Ο κάθε πολίτης να τοποθετηθεί και με την ψήφο του να επιλέξει αν επιλέγει και στηρίζει τη διάσωση εντός της ευρωζώνης ή την προτιμά χρεοκοπημένη και εκτός της ευρωζώνης. Στις Δημοκρατίες έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ευρώ με αποδοχή των μέτρων ή χρεοκοπία με δραχμή και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει; Ιδού το δίλημμα, χωρίς φόβο και πάθος».
Στην κυριακάτικη έντυπη έκδοση της ίδιας εφημερίδας, στο άρθρο του με τίτλο «Όλα κρέμονται από μια κλωστή», ο ίδιος άνθρωπος σημειώνει: «Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες βεβαιώνουν πια ότι έχουμε εισέλθει σε δρόμο χωρίς επιστροφή και ότι από εδώ και πέρα όλα θα κριθούν από την ετοιμότητα της κυβέρνησης και συνολικά του πολιτικού συστήματος, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις… Η Ελλάδα, η κυβέρνησή της και κατ’ επέκταση η ελληνική πολιτική οφείλουν να αντιτάξουν έναντι όλων αυτών μια σαφή και καθαρή επιλογή, η οποία θα αναγνωρίζει τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού, θα αποδέχεται μια λογική ρύθμιση των χρεών μας και θα προσφέρει περισσότερο χρόνο στις ειλικρινείς προσπάθειές μας για έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων και ριζική μεταρρύθμιση του οικονομικού μας μοντέλου. Εδώ που φθάσαμε δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια. Όλα κρέμονται από μια κλωστή. Μια λάθος κίνηση, μια εσφαλμένη εκτίμηση, ένας λαθεμένος χειρισμός αρκούν για να πέσει η χώρα στον γκρεμό. Γι΄ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να έχει ξεκαθαρισμένο το ταχύτερο ένα σχήμα ανασχεδιασμού του δημοσίου χρέους και καθαρό το πακέτο μέτρων που θα το συνοδεύει. Ώστε αξιόπιστα να αντιπαρατεθεί στο πλήθος των συμφερόντων που θα αμφισβητούν τις ελληνικές δυνατότητες και βεβαίως να είναι σε θέση να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια θα πιάσει τόπο και δεν θα πάει χαμένη. Θολές καταστάσεις και μεσοβέζικες λύσεις δεν στέκονται πλέον. Η κυβέρνηση ή θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει και θα δώσει καθαρές λύσεις στο πρόβλημα της χώρας ή θα πνιγεί στην ανυποληψία και στα χρέη».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τι στην ουσία μας λένε; Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ Ή ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΖΗΤΩ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ. Πρόκειται για πραγματικό βατερλώ της ιθύνουσας τάξης για το πλήρες αδιέξοδό της. Σ’ αυτό το Βατερλό και σ’ αυτό το αδιέξοδο ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία ευθύνη και καμία θέση. Κι αυτό πρέπει να το δείξει. Διαφορετικά το επόμενο που τους μένει είναι να τον δέσουν χειροπόδαρα με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τις στοιχειώδεις ελευθερίες του.-ΑΠΟ ΤΟ Inprecor
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.