Το αδιέξοδο πλησιάζει, αλλά η λύση δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, επισημαίνει διαρκώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προσπαθώντας να αποτρέψει το «μοιραίο» της αναδιάρθρωσης, διατυπώνει, επισήμως, απόψεις ότι είναι «βιώσιμο» το χρέος μας. Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της χωρίς αναδιάρθρωση, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Νουτ Βέλινκ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.
«Εξετάσαμε την περίπτωση της Ελλάδας και κάναμε μια ανάλυση βιωσιμότητας (σ. σ.: του χρέους της)», είπε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Με βάση αυτή την ανάλυση, λέμε ότι είναι δυνατό να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, και η ελληνική οικονομία να τεθεί και πάλι σε τροχιά».
Ο κ. Βέλινκ υποθέτει ότι η άγνοια είναι ένας βασικός λόγος των απαιτήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Οταν οι άνθρωποι ζητούν αναδιάρθρωση, δεν λένε στην πραγματικότητα τίποτε άλλο από το να τους στείλουν τον λογαριασμό», είπε, προσθέτοντας: «Πιθανόν να μην το θέλουν πραγματικά. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν, προφανώς, πόσο μεγάλος θα ήταν ο λογαριασμός».
Ο κ. Βέλινκ βλέπει και λόγους ηθικής, για τους οποίους χώρες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να εμμείνουν στα προγράμματα λιτότητας και εξυγίανσης. «Αυτές οι χώρες έκαναν λάθη στο παρελθόν. Οφείλουν στον εαυτό τους να λύσουν τώρα τα δικά τους προβλήματα», είπε.
Τη θέση του κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας έχει επαναλάβει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. «Το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί», είπε ο κ. Τρισέ, όταν ρωτήθηκε αν είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ολα ξεκίνησαν από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, που συνέδεσε για πρώτη φορά την αναδιάρθρωση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνει ότι «επιπλέον μέτρα» θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, αν η έκθεση του Ιουνίου δείξει ότι δεν είναι βιώσιμο, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ακόμη και πριν από το 2013.
Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία παραδέχεται επίσημα ότι ίσως η Ελλάδα να χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού είναι και οι πρώτες σχετικές που γίνονται δημόσια από ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους πριν από το 2013 θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές.
«Αναμένω λεπτομερειακή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», επισήμανε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Αν αυτή η έκθεση (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) καταλήξει στο ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, κάτι θα πρέπει να γίνει γι’ αυτό». Οταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε τι θα πρέπει να γίνει, απάντησε: «Τότε θα πρέπει να γίνουν επιπλέον βήματα».
Στις αγορές και στα διεθνή φόρα παίζεται σκληρό πόκερ για την έκβαση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες.
Πάνω στις πλάτες των υπερχρεωμένων χωρών στήνεται το νέο σκηνικό πολιτικής κυριαρχίας στην Ε. Ε. και διαμορφώνονται οι νέες οικονομικές ισορροπίες. Επενδυτές, πολιτικοί και παράγοντες των αγορών προσπαθούν να επηρεάσουν τη ροή των πραγμάτων κατά το δοκούν.
Σύμφωνα με τον Economist, η ελληνική οικονομία έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο: «Αν παραμείνει αδύναμη, αυτό θα υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετες φορολογικές περικοπές, πράγμα που με τη σειρά του θα προκαλέσει κι άλλη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, που θα κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στις τράπεζες. Αραγε υπάρχει κάποια διέξοδος από αυτήν την παγίδα;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.