Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Προς ένα γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας





ΠΗΓΗ: TVXS 
Στη σκιά της ελληνικής και της ισπανικήςυποβάθμισης από τη Moody’s πραγματοποιείται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η κρίσιμη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των 17 χωρών μελών της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί η γαλλογερμανική πλευρά, με οικονομολόγους να εκτιμούν ότι το τελευταίο «θέτει περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά». Δεν λείπουν, πάντως, εκείνοι που εκτιμούν ότι μετά τη Σύνοδο της Παρασκευής, ενδέχεται να «υπάρξει μια νέα αρχή στην αλλαγή της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


«Οι Γερμανοί είναι σίγουροι ότι είναι σε θέση να αναπληρώσουν το κενό μετά τις Βρυξέλλες», αναφέρει η πολωνική εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο και το Παρίσι προωθούν μια νέα πολιτική χωρίς διαβουλεύσεις με τους εταίρους, αλλάζοντας ριζικά το σύστημα εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα τεθεί υπό συζήτηση όχι, όπως μέχρι πρόσφατα, εντός της Ε.Ε. των 27 αλλά των 17 χωρών. 

«H Γερμανίδα καγκελάριος ανέμενε αρχικά ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα γίνει αποδεκτό χωρίς επιφυλάξεις από τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά το εν λόγω έγγραφο επιβάλλει "γερμανικές λύσεις" που δεν είναι απαραίτητα ωφέλιμες για τις άλλες χώρες, όπως π.χ. η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στην περίπτωση της Αυστρίας», γράφει το δημοσίευμα.
«Αναπάντεχα πρωτοπόρος» της συμμαχίας των χωρών που αντιτάσσονται ανοιχτά στο σύμφωνο χαρακτηρίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως έκπληξη, «διότι η Αθήνα είναι η πιο εξαρτημένη από το Βερολίνο πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το 2013, όταν θα τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα θα έχει ένα δημόσιο χρέος σε ποσοστό 150% του ΑΕΠ και κατά την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, χωρίς την βοήθεια της Γερμανίας θα πτωχεύσει». 

Σε δηλώσεις του μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις την Παρασκευή, τονίζοντας πως «τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να καταστούν αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα», να εγκριθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας «για να εξαλείψουμε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ως προς τις οικονομικές αντοχές των χωρών» και τρίτον να τεθεί σε ισχύ ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης για να αντιμετωπίζεται έγκαιρα ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ στην καθιερωμένη προ των συνόδων, επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εξηγεί πως η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπέι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν Βερολίνο και Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

«Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις»

Σύμφωνα, πάντως, με τον επίτιμο καθηγητή Οικονομικής Πολιτικής και διευθυντή του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (WIFO) από το 1981 έως το 2005, Χέλμουτ Κράμερ, «το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που συμφώνησαν το Βερολίνο και το Παρίσι θέτει περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά». Σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Presse, ο Κράμερ τάσσεται κατά του υπό συζήτηση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, ενώ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση Ελλάδας και Ιρλανδίας δεν οφείλεται μόνο στην ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και στο γεγονός ότι οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων προσέλκυαν πιστωτές, μεταξύ αυτών και από τη Γερμανία, οι οποίοι δεν λάμβαναν υπόψη το οικονομικό ρίσκο.
«Η ΕΚΤ και η Ε.Ε. δεν αντιλήφθησαν έγκαιρα ότι αυτά τα δάνεια αποτέλεσαν προϋπόθεση για την ανεξέλεγκτη δημοσιονομική πολιτική των δύο χωρών», τονίζει ο Κράμερ και χαρακτηρίζει «μονόπλευρη» την κριτική που ασκείται σε Αθήνα και Δουβλίνο.

Bild Zeitung: Οι Ελληνες μας κοστίζουν ήδη 800 εκατομμύρια

«Οι χρεοκοπημένοι Έλληνες / Η κρίση μας κοστίζει 800 εκ. ευρώ» είναι ο σημερινός τίτλος στη λαϊκή εφημερίδα Bild Zeitung, η οποία υποστηρίζει ότι λόγω της έκρηξης του ελληνικού χρέους και του χρέους άλλων ευρωπαϊκών κρατών, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα θα εμβάσει φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό 800 εκατομμύρια λιγότερα από τα κέρδη της, λόγω του γεγονότος ότι πρέπει να δημιουργήσει αντίστοιχα αποθέματα. Επομένως ο υπουργός Οικονομικών είναι αναγκασμένος να τα βγάλει πέρα τώρα με λιγότερα χρήματα στον προϋπολογισμό του.
Η εφημερίδα παραθέτει, μεταξύ άλλων, δήλωση του Καθηγητή Ulrich Blum, Προέδρου του οικονομικού ινστιτούτου IWH, στην οποία υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει, υπό τις σημερινές συνθήκες, να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της» και ότι «σήμερα είναι πια ολοφάνερο ότι η ελληνική κρίση χρέους έφθασε στην τσέπη του Γερμανού φορολογούμενου».
Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα προϋπολογισμού Carsten Schneider, επισημαίνει ότι «η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν είναι δωρεάν» και επομένως το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει σήμερα υψηλότερους τόκους. Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα «και τι κάνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Έλληνες:» απαντώντας η ίδια ότι «μας ζητούν ελαφρύνσεις!». Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζητά ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή του δανείου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα επτά χρόνια.
Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται – γράφει η εφημερίδα - να ενημερώσει σήμερα τις επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού της Βουλής. Το κόμμα των Φιλελευθέρων όμως, ο εταίρος της στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει ταχθεί μέχρι τώρα κατά της επιμήκυνσης και ο εκπρόσωπός του επί των δημοσιονομικών Volker Wissing δηλώνει ότι «το να αγοράζεις χρόνο, χωρίς προοπτική λύσης, δεν δημιουργεί εμπιστοσύνη».

«Ναι στην επιμήκυνση χρέους για την Ελλάδα»

Μετά την Άγκελα Μέρκελ, και ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης διάρκειας, για να μπορέσει η Ελλάδα ν’ αντιμετωπίσει το χρέος. Θα είναι δύσκολο, θα διαρκέσει αρκετά, αλλά τελικά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».
Σχετικά με τη συνεχιζόμενη αύξηση των spreads των ελληνικών ομολόγων, τόνισε ότι «είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να διανύσει ένα μακρύ δρόμο» και συνέχισε επισημαίνοντας, ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελλάδα πολύ δύσκολα μπορεί να πληρώνει 16% για χρέος διάρκειας 2ετών. Γι’ αυτό και εμείς την χρηματοδοτούμε».ΑΠΟ ΤΟ You Pay Your Crisis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.