Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΪΡΟ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΕΤΡΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!



ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ!
 ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ!
Όπως είναι γνωστό οι επιθέσεις των παρακρατικών του Μουμπάρακ, δεν στρέφονται μόνο εναντίον του εξεγερμένου αιγυπτιακού λαού, αλλά και εναντίον δημοσιογράφων ξένων πρακτορείων!
Θύμα των επιθέσεων αυτών έπεσε το πρωί της Πέμπτης (03.02), ο δημοσιογράφος της "Καθημερινής" Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, περιέγραψε την σκληρή επίθεση που...
 δέχθηκε, το πρωί της Πέμπτης, από μεγάλη ομάδα φιλοκυβερνητικών, που κρατούσαν ρόπαλα και λοστούς.
Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, κατήγγειλε πως οι αστυνομικές αρχές αντί να του παράσχουν βοήθεια, του αφαίρεσαν το διαβατήριο και τοκινητό του τηλέφωνο! Ακολούθησαν, παρεμβάσεις τουκοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη,  και του Άγγελου Χάγιου εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στοΥπουργείο Εξωτερικών, το οποίο από νωρίς έδειξε σχετικό ενδιαφέρον.
Η ελληνική πρεσβεία μερίμνησε για τη μεταφορά του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στo κτήριο της πρεσβείας  και από εκεί στο ξενοδοχείο του.  Επιπλέον οι ελληνικές αρχές παρήσχαν στον Π. Παπακωνσταντίνου επιπλέον ιατρική βοήθεια ενώ αναμένεται ο σύντομος επαναπτρισμός του. Ο Π. Παπακωνσταντίνου, απευθύνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όσους μεσολάβησαν στην ελληνική κυβέρνηση και εξαίρει το αγωνιστικό φρόνημα του εξεγερμένου αιγυπτιακού λαού!
Εν τω μεταξύ, θύματα των επιθέσεων των παρακρατικών έχουν πέσει και δύο έλληνες φωτορεπόρτερ, ο Γιώργος Μουταφής από το Βήμακαι ο Γιάννης Μπεχράκης από το Reuters. Ο μεν Γιώργος Μουτάφης, δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Τετάρτης και όπως ίδιος δήλωσε στον  BHMA 99,5 είναι ελαφρά τραυματισμένος. Στη διάρκεια της επικοινωνίας του, περιέγραψε τις δραματικές εικόνες που είδε μέσα στα κρατητήρια, όπου και ο ίδιος κρατήθηκε, καθώς και σκληρές εικόνες από τους δρόμους του Καΐρου, όπου συνεχίζονται οι ταραχές. Ο δε Γιάννης Μπεχράκης, κυνηγήθηκε από ομάδες πραιτωριανών αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε.
Πραιτωριανοί με πολιτικά προσπαθούν να καταπνίξουν την εξέγερση!
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ, το οποίο ακολούθησε τις διαδηλώσεις εκατομμυρίων Αιγυπτίων,  οι οποίοι πλημμύρισαν τις κεντρικές πλατείας των αιγυπτιακών πόλεων, με αίτημα την άμεση παραίτηση του 82χρονου Προέδρου!
Από τη μεριά του, ο 82χρονος Πρόεδρος, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία προέβη σε έναν τακτικό ελιγμό, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, το οποίο απηύθυνε αργά το βράδυ. Στο διάγγελμα του, ο Χόσνι Μουμπάρακ, δεσμεύτηκε πως αν και θα εξαντλήσει τη θητεία του εντούτοις δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβρη ο Μουμπάρακ και πρόσθεσε: "θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές...θα προωθήσουμε μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς". 
Αμέσως μετά το διάγγελμα, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύεξεγερμένων και υποστηρικτών του καθεστώτος σε όλη τη χώρα!
Από το πρωί της Τετάρτης, χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρεαν στις πλατείες της Αιγύπτου, ζητώντας την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, αψηφώντας τις ανακοινώσεις του στρατού.
Μάλιστα, το μεσημέρι αστυνομικοί με πολιτικά, παραβίασαν τα οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, και άρχισαν να συγκρούονται με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.
Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές ήταν καθόλα απροετοίμαστοι, καθώς μιλάμε για οικογένειες οι οποίες είχαν κατέβει απλά να διαδηλώσουν! Οι καθεστωτικοί "διαδηλωτές" αντίθετα ήταν οπλισμένοι με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και γιαπερίστροφα, ενώ ο στρατός παρακολουθεί αμέτοχος...
Οι "υποστηρικτές" του Μουμπάρακ, ανέρχονταν αρχικά γύρω στους10.000 για να φτάσουν προς το βράδυ τις 70.000! Πολλοί δημοσιογράφοι, ξένων πρακτορείων καταγγέλουν βίαιες επιθέσεις εναντίον τους καθώς και την καταστροφή του εξοπλισμού τους από τους πραιτωριανούς!
Οι συγκρούσεις συνεχίζοντα μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη μεσημέρι), παρά το γεγονός πως ο στρατόςδημιούργησε μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των διαδηλωτών και των πραιτωριανών! Νοσοκομειακές πηγές να κάνουν λόγο για 5 νεκρούςκαι 500 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων φέρουν χτυπήματα στο κεφάλι! Είναι χαρακτηριστικό πως οι πραιτωριανοί δεν αφήνουν τα ασθενοφοόρα να προσεγγίσουν την πλατεία, με αποτέλεσμα παρακείμενο τζαμί να έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο!
Προς το βράδυ, της Τετάρτης, έγινε γνωστό πως το μουσείο του Καϊρου παραδόθηκε στις φλόγες μετά από πλήγμα βόμβας μολότοφ.
 
Παράλληλα, ανάλογες συγκρούσεις πραγματοποιούνται και στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.
Αίνιγμα η τελική στάση του στρατού
 Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν λόγο για αντιφατικά μηνύματα και τοποθετήσεις του στρατού. Τη μια μέρα διαρρέουν τοποθετήσεις από την πλευρά του Αιγυπτιακού στρατού κατά της χρήσης βίας και από την άλλη ακολουθούν δηλώσεις που καλούν τους διαδηλωτές να επανέλθουν στα σπίτια τους, Οι αντιφατικές αυτές όψεις δείχνουν, ίσως, και τη διαπάλη απόψεων που συντελείται στους κόλπους του στρατεύματος.
Απροκάλυπτες οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ...
Η πρώτη επίσημη διεθνής αντίδραση, στο διάγγελμα Μουμπάρακ, ήρθε φυσικά από τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Ομπάμα να δηλώνει πως η μεταβίβαση της εξουσίας, πρέπει να αρχίσει τώρα.
«Η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να είναι εποικοδομητική, να γίνει με ειρηνικό τρόπο και πρέπει να ξεκινήσει τώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπ.Ομπάμα.
Το γεγονός αυτό, υποδηλώνει πως οι ΗΠΑ, όχι μόνο έχουν επεξεργαστεί ευνοϊκά, για αυτές σενάρια διαδοχής, αλλά επιπλέον, θεωρούν πως τα σενάρια αυτά έχουν ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας!
Δεν είναι έτσι τυχαίο πως ο εκλεκτός της Δύσης, νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, εκτίμησε πως το διάγγελμα Μουμπάρακ αποτελεί πολιτικό τέχνασμα και πως ο λαός θέλει να αποχωρήσει. Ο Μ. Ελ Μπαραντέι, θα αποτελούσε το ιδανικό, για τις ΗΠΑ, πρόσωπο που θα μπορούσε να έχει κομβικό ρόλο την επόμενη ημέρα καθώς δεν είναι ισλαμιστής και εμφορείται από νεοφιλελεύθερες οικονομικές απόψεις!
 Η Βορειοαφρικανική (και όχι μόνο) Μεσόγειος σε τροχιά αποδέσμευσης από την κηδεμονία ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ!
Τη στιγμή αυτή, οι εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο, δείχνουν πως οι λαοί μπορούν να είναι αυτοί που θα καθορίσουν τις τύχες τους! Τόσα χρόνια οι λαοί των δύο αυτών χωρών είχαν υποστεί τα πάνδεινααπό τα δικτατορικά φιλοδυτικά καθεστώτα, τα οποία τους είχαν καταδικάσει στην εξαθλίωση εξυπηρετώντας παράλληλα, ταοικονομικά αλλά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Δύσης!
Ειδικά το καθεστώς Μουμπάρακ, αποτελεί τον πιστότερο σύμμαχο του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή!
Τώρα οι δύο αυτές χώρες βρίσκονται σε τροχιά αποδέσμευσης από τηνιμπεριαλιστική κηδεμονία ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ δείχνοντας στους λαούς όλης της Μεσογείου πως μπορεί να πετύχουν τα πάντα, αρκεί να βρουν το σθένος να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.