Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

«Κερατέα, γερά ΟΧΙ στον ΧΥΤΑ»


ΠΗΓΗ  Ποντίκι

thumb
Θα μπορούσατε να φανταστείτε ποτέ ότι μια μικρή περιοχή της Αττικής θα απασχολούσε καμιάδεκαπενταριά χρόνια τους καρεκλοκένταυρους των κυβερνήσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι θα γίνονταν συχνά πυκνά ομηρικές συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και δυνάμεων καταστολής και ότι οι κάτοικοί της θα ύψωναν ψηλά τη σημαία τηςαντίστασης κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα;
Κι όμως, οι κάτοικοι της Κερατέας κατάφεραν με μεγάλες «αξιώσεις» να το πραγματοποιήσουν, βάζοντας καθημερινά φραγμούς στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας, και έδειξαν τι σημαίνει αγώνας, αντίσταση, να μάχεσαι και να μην υποκύπτεις...
Οι κωλοτούμπες του υπουργείου Πολιτισμού
Τα γεγονότα είναι τραγελαφικά και δείχνουν παντελή έλλειψη σοβαρότητας από την πολιτεία, αφού η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, ενώ καταδεικνύουν ακόμη τι είναι εκείνο που έχει κάνει τους κατοίκους να μην την εμπιστεύονται...
Ελπίζουμε να μη νομίζετε ότι η πολιτεία εδώ και τόσα χρόνια είναι συνεπής σε όσα κατά καιρούς υποστηρίζει και ότι το αρμόδιο υπουργείο προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια. Γύρω στο 2003 οι «ρεαλιστές» και οι κυνικοί θα λέγαμε ότι επικράτησαν. Αφού χρησιμοποίησαν κάθε μέθοδο για να επιβάλουν χωματερή στον αρχαιολογικό χώρο, τελικά τον αποχαρακτήρισαν. Ας δούμε περιληπτικά τι έγινε:
◆ Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριόκαστρου κηρύχθηκε Α’ Ζώνη απολύτου προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 1070/29.12.1995) με υπογραφή τού τότε υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου.
◆ Την ημέρα (29.12.1995) δημοσίευσης του ΦΕΚ, με έγγραφο του ΕΣΔΚΝΑ, υποδεικνύεται ως χώρος για ίδρυση ΧΥΤΑ.
◆ Τα επόμενα χρόνια το ΥΠ.ΠΟ. πιέζει για να μη γίνει ο αρχαιολογικός χώρος ΧΥΤΑ... Με δύο διαδοχικά έγγραφά του απαγορεύεται η ίδρυση ΧΥΤΑ σ’ αυτόν τον χώρο (2676/6.6.1996,1867/17.4.1997).
◆ Μερικά χρόνια αργότερα, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, με νέο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο ίδιος προϊστάμενος (7095/3.10.2003), επιτρέπεται!
◆ Το χειρότερο ήλθε λίγο αργότερα, όταν οι μελετητές και το ΥΠΕΧΩΔΕ κατάλαβαν το σφάλμα τους. Ωστόσο δεν άλλαξαν τα σχέδιά τους, ως όφειλαν, αλλά το όνομα του αρχαιολογικού χώρου, για να μπερδέψουν τα πράγματα, και έτσι αντί για Οβριόκαστρο χρησιμοποίησαν το όνομα του διπλανού λόφουΒραγόνι για τον ίδιο ακριβώς χώρο!
Σήμερα η κυβέρνηση έχει καταλάβει με τις αστυνομικές δυνάμεις μία περιοχή του Δήμου Κερατέας πάνω από 8.000 στρέμματα (η επίμαχη είναι μόλις 540!) και, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ, αποκλείουν την πρόσβαση στις καλλιέργειες, τα κτήματα και τα σπίτια, με αποτέλεσμα η προσέγγιση σε αυτά να γίνεται με τρομερή δυσκολία κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου.
Ξύλο και ψέματα
Παράλληλα, σύμφωνα με τους ξυλοφορτωμένους πολίτες, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί στον γνωστό αγώνα της ψευδολογίας και της παραπληροφόρησης προσπαθώντας να εγκαθιδρύσει στην περιοχή το «κράτος των εργολάβων» αλλά και να πείσει όλους τους ψηφοφόρους - κατοίκους ότι στο Οβριόκαστρο δεν συμβαίνει τίποτε μεμπτό.
Συγκεκριμένα:
1. Οι υπεύθυνοι προς κάθε κατεύθυνση αναφέρουν ότι πρόκειται για ΧΥΤΥ και εργοστάσια, ενώ η μελέτη, ο νόμος, ο περιφερειακός σχεδιασμός και η δημοπράτηση έχουν γίνει αποκλειστικά για ΧΥΤΑ!
2. Στο Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΕΣ. στις 20.12 αναφέρεται εκ του πονηρού ΧΥΤ (έκοψαν και το Α και το Υ). Τυχαίο; Δεν νομίζουμε...
3. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηλία Λιακόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης έστειλε επίσημη ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώνοντας ότι το έργο στην Κερατέα ξεκίνησε!!!
4. Κατηγορούν την Κερατέα ότι διατηρεί παράνομη χωματερή, ενώ έχει άδεια από το 1979 που ποτέ δεν ανακλήθηκε και ενώ το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει ομόφωνη απόφαση η οποία ζητάει το κλείσιμο της χωματερής και την εξυγίανση του χώρου.
5. Το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και άλλοι κύκλοι συστηματικά λένε ότι τάχα «δεν υπάρχει ουδεμία δικαστική εκκρεμότητα και ότι ο Δήμος Κερατέας έχει χάσει όλες τις προσφυγές του», ενώ εκκρεμούν 3 προσφυγές του Δήμου Κερατέας προς το ΣτΕ.
6. Σε επικοινωνία του ευρωβουλευτή, αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Τρεμόπουλου προς τον Χρήστο Παπουτσή, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατά την οποία του ζήτησε να απομακρυνθεί η αστυνομία από την περιουσία των κατοίκων της Κερατέας, η απάντηση ήταν: «Η αστυνομία βρίσκεται εκεί για να εξασφαλίσει την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης να μη γίνει ο ΧΥΤΑ»!!!
Τόση κοροϊδία!
Και τα σκουπίδια σε ιδιώτες
Το τι κρύβεται πίσω από τον περίφημο περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων κατάλαβαν έστω και στο... «και πέντε» και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που προσπαθούν τώρα με δυναμικές κινητοποιήσεις να ανατρέψουν την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύΕΣΔΚΝΑ και Περιφέρειας.
Όλοι ήξεραν
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, προτού μάλιστα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τα νέα αυτοδιοικητικά όργανα, «επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την επεξεργασία του συνόλου των σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής επί 25 χρόνια, γεγονός που, απ’ τη μια, θα χρεώσει με δυσβάσταχτα “τέλη εισόδου” τους δήμους και, απ’ την άλλη, θα συμβάλει στην ενίσχυση των απολύσεων στον κλάδο».
Μπορεί, βέβαια, κάποιοι να θέλουν να πείσουν ότι ανακάλυψαν τώρα την «Αμερική», το σίγουρο είναι όμως ότι όλοι είχαν γνώση πως το παιχνίδι παίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση με σημαδεμένη τράπουλα, αφού μετά βαΐων και κλάδων συνυπογράφει έναν ξεπερασμένο περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που μοναδικό στόχο έχει να περάσει από την πίσω πόρτα τη μέθοδο της καύσης.
«Πράσινη» καύση;
Οι αρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης και Τίνα Μπιρμπίλη, η πλειονότητα των κομμάτων και εκατοντάδες δήμαρχοι, εδώ και έναν χρόνο σφυρίζουν αδιάφορα στις μεθοδεύσεις του ΕΣΔΚΝΑ, που τεχνηέντως ανέδειξε τη μέθοδο της βιοξήρανσης ως την «πράσινη» λύση για τα σκουπίδια σε εθνικό επίπεδο. Την τεχνογνωσία της μεθόδου, όλως τυχαίως, έχει ο εθνικός μας «εργολάβος», ο όμιλος Μπόμπολα.
Όπως από την πρώτη στιγμή απέδειξαν με στοιχεία τέσσερις από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας – Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Μεσόγειος SOS, WWF Ελλάς – ο ΕΣΔΚΝΑ, με αδιαφανή και μη τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, επέλεξε το σημερινό μείγμα των πανάκριβων έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, σχεδιασμός που εξυπηρετεί μόνον τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα σε κάθε προσπάθεια για πρόληψη, μείωση του όγκου των απορριμμάτων και ανακύκλωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασική εταιρεία που πουλάει την τεχνολογία της βιοξήρανσης είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ, μια τεχνολογία που έχει επιλεγεί από τον ΕΣΔΚΝΑ για να γίνουν τρεις μονάδες σε ΦυλήΚερατέα καιΓραμματικό. Η ίδια εταιρεία ανέλαβε πρόσφατα και τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στα Άνω Λιόσια, ενώ είναι και ο βασικός μέτοχος στην κοινοπραξία που λειτουργεί τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων στα Άνω Λιόσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.