Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Τεράστιο...βραχυκύκλωμα


ΠΗΓΗ  Ποντίκι

thumb
Ένα απόλυτο... μπάχαλο επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού οδηγώντας σε ραγδαίες εξελίξεις, που θα είναι καθοριστικές για όλο το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε αποφάσεις και μοντέλα που υπό άλλες συνθήκες ούτε καν θα συζητούσαμε – όπως άλλωστε έχει γίνει στο παρελθόν.
Σήμερα, όμως, οι εκπρόσωποι της τρόικας μάς πιέζουν, αλλά και οι εξελίξεις δημιουργούν ένταση, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, που αφενός θα λύσουν το πρόβλημα στο εσωτερικό κι αφετέρου θα ικανοποιήσουν τουςεπικυρίαρχους...
Συμφωνώντας απόλυτα με τις εκτιμήσεις που κατέγραψε το «Π» σε ρεπορτάζ τις προηγούμενες εβδομάδες, μία μερίδα παραγόντων της αγοράς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο από συγκεκριμένες πλευρές να δημιουργείται τεχνητή ένταση, με στόχο να πιέσουν καταστάσεις και να ληφθούν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν χαρακτηριστικά: «Το ματς είναι στημένο, για να λήξει με το σκορ που θέλουν οι “ισχυροί” και μάλιστα πριν τελειώσει η κανονική διάρκεια του αγώνα».
Όπως αναφέραμε στα προηγούμενα ρεπορτάζ, η κλεψύδρα για τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αδειάζει στα μέσα Ιανουαρίου. Τότε θα πρέπει να απαντήσουμε στους κοινοτικούς για το μοντέλο που επιλέγουμε (από τα τρία που περιλαμβάνονται στη σχετική Οδηγία), ώστε να ανοίξουν στον ανταγωνισμό όλες οι δραστηριότητες στον συγκεκριμένο τομέα.
Κάποιοι πολύ καλά ενημερωμένοι παράγοντες δεν αποκλείουν να ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις ακόμη και πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς οι καταστάσεις αρχίζουν να γίνονται αφόρητες, ενώ έχει ήδη στρωθεί το έδαφος για την αντιμετώπιση των όποιων αντιδράσεων, με την έμμεση και επικοινωνιακή επίθεση για να υπάρξουν πλήγματα στην αξιοπιστία των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.
«5η Ημέρα Αναφοράς»
Τι συνέβη, όμως, και οι πιέσεις αυξήθηκαν δραματικά τις τελευταίες ημέρες;
Ξαφνικά παράγοντες του υπουργείου, στελέχη φορέων και επιχειρήσεων ανακάλυψαν πως η λεγόμενη «5η Ημέρα Αναφοράς» (δηλαδή ο διακανονισμός της διαθεσιμότητας και της ενέργειας που δίνουν στο σύστημα οι μονάδες της ΔΕΗ και των ιδιωτών έπειτα από πέντε ημέρες) δεν λειτουργεί με τρόπο που να βοηθάει τον ανταγωνισμό, αλλά διατηρεί τις παθογένειες του παρελθόντος στην αγορά.
Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου τρόπου υπολογισμού, η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) υποχώρησεκαι πάλι μεταξύ 35 και 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε επίπεδα, δηλαδή, που συμφέρουν μόνο τη ΔΕΗ.
Και πώς έγινε αυτό; Απλώς η κρατική επιχείρηση εφαρμόζει ένα δοκιμασμένο κόλπο από την εποχή Αθανασόπουλου: Με βάση ένα πραγματικό στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών έχουν γεμίσει σε επικίνδυνο βαθμό και για την αποφυγή ζημιών στις μονάδες και τις γύρω περιοχές, η ΔΕΗ «ρίχνει» στο σύστημα όλη την παραγωγή ενέργειας από τους συγκεκριμένους σταθμούς.
Μάλιστα η παραγωγή αυτή κατατάσσεται στην κατηγορία «Υποχρεωτικά Νερά» και για τις μεγαβατώρες αυτές ο παραγωγός δεν πληρώνεται. Μπορεί η ΔΕΗ να μην εισπράττει για την υδροηλεκτρική παραγωγή, αλλά με το κόλπο αυτό η ΟΤΣ μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να «τρέχουν σαν τρελά» τα κέρδη της επιχείρησης.
Το κόλπο γκρόσο του Αθανασόπουλου
Με αυτό το κόλπο, που είχε αποκαλύψει το «Π», η διοίκηση Αθανασόπουλου κατάφερε να «γράψει» ταμεγαλύτερα κέρδη στην 60χρονη ιστορία της ΔΕΗ! Με αυτό το κόλπο πορεύεται και η σημερινή διοίκηση, προκαλώντας... ανατριχίλα στους ιδιώτες, ακόμη και σ’ εκείνους που πριν από λίγες εβδομάδες υπερασπίζονταν την «5η Ημέρα Αναφοράς».
Για να πετύχει η συνταγή της κομπίνας η κρατική εταιρεία έχει κατεβάσει τους διακόπτες στις πετρελαϊκές μονάδες, όπου το κόστος παραγωγής είναι ευαίσθητο στις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου, και χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις «βρόμικες» λιγνιτικές μονάδες. Και αυτό παρά την προσήλωση της κυβέρνησης στην «πράσινη ανάπτυξη»! Όμως, για τη ΔΕΗ ο λιγνίτης δεν κοστίζει ή το κόστος του είναι μακράν το μικρότερο από όλα τα άλλα καύσιμα.
Έτσι, μετά τα υδροηλεκτρικά, μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνίτες, που κατεβάζουν σημαντικά την ΟΤΣ και, εάν υπάρχει ακόμη ανάγκη για περισσότερη ενέργεια, τότε συνδέονται και οι μονάδες φυσικού αερίου.
Ακριβώς αυτές τις στρεβλώσεις μας ζήτησαν να διορθώσουμε οι κοινοτικοί και οι της τρόικας, αλλά όλα δείχνουν ότι τελικά οι δικοί μας απλώς θα προτείνουν τον τρόπο για την απελευθέρωση της αγοράς και τηντελική απόφαση θα τη λάβουν οι επικυρίαρχοι...
Μία τέτοια εξέλιξη βολεύει την κυβέρνηση, καθώς για μία ακόμη φορά θα επικαλεστεί τις πιέσεις των... κακών τροϊκανών, που δήθεν μας απειλούν ότι δεν θα μας δώσουν την τέταρτη δόση του δανείου. Πιστεύουν ότι έτσι οι αντιδράσεις θα είναι πιο ήπιες, αποφεύγοντας την κατά μέτωπο σύγκρουση...
Ωστόσο όλες οι εναλλακτικές λύσεις οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να απαξιώνεται, ώστε κάποια στιγμή να έρθουν οι ξένοι και να την αγοράσουν «για ένα κομμάτι ψωμί», όπως λένε χαρακτηριστικά όσοι ξέρουν να «διαβάζουν» καλά τις εξελίξεις.
Παράλληλα οι ιδιώτες – Έλληνες και ξένοι – θα κάνουν πάρτι έχοντας αποκτήσει σημαντικά κομμάτια από τη χρυσοφόρο πίτα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Κι αυτό αυτόματα τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν μεγάλες μπίζνες σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου λειτουργεί η «Ενεργειακή Κοινότητα», δηλαδή όλες οι αγορές των χωρών – είτε είναι μέλη της Ε.Ε. είτε όχι – λειτουργούν με τουςίδιους κανόνες.
Με άλλα λόγια, η νέα εποχή προσφέρει πεδία δόξης λαμπρά για τους επιχειρηματίες και απαξίωση για την εταιρεία του δημοσίου, η οποία, παρά τα όποια κουσούρια είχε και συνεχίζει να κουβαλάει, ενώ ήταν το «κακό» μονοπώλιο, κατόρθωσε να ηλεκτροδοτήσει όλη τη χώρα, απ’ άκρη σ’ άκρη, και να δημιουργήσει ένα ολόκληρο σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής, το οποίο οι ιδιώτες δεν θα τολμούσαν ούτε να το σχεδιάσουν...
Ακριβώς αυτή την επιχείρηση οδηγούν στην απαξίωση και το ξεπούλημα με ευτελές αντάλλαγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.