Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος αν αυτή η κυβέρνηση – με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό – μας θεωρούν εντελώς ηλίθιους ή, απλώς, αισθάνονται πως ό,τι κι αν μας πουν θα παραμείνουμε ως κοινωνία αδρανείς και «μοιραίοι». Δεν εξηγούνται αλλιώς οι τελευταίες εμφανίσεις του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φροντίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα σχεδόν με κάθε παρέμβασή του.
Το δεδομένο των ημερών είναι ότι η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε το γερμανικό σχέδιο για τη δημιουργία, από το 2013, μηχανισμού ελεγχόμενων πτωχεύσεων (κατ’ ευφημισμόν: «μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας»), περνώντας και την παράμετρο της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο κόστος αυτών των πτωχεύσεων. Επρόκειτο για μια εξέλιξη στην οποία ο πρωθυπουργός της Ελλάδας φερόταν ως σφόδρα αντίθετος. Πλην όμως την... ψήφισε, όπως και οι άλλοι εταίροι του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ.Π. ψηφίζει κάτι στο οποίο αντιτίθεται – και για τα οποία, σύμφωνα με τα φερέφωνα του Μαξίμου, συγκρούεται λυσσωδώς με τη... Μέρκελ.
Ποιο ήταν όμως το εφεύρημα αυτών των ημερών, το οποίο επιστράτευσε προκειμένου να διασκεδάσει τις διαρκώς χειρότερες εντυπώσεις που δημιουργούνται στη διεθνή πιάτσα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας για το χάλι της ελληνικής οικονομικής πολιτικής, τις συνεχείς αποτυχίες τήρησης των συμφωνηθέντων με το Μνημόνιο και την παγκόσμια βεβαιότητα ότι η ελεγχόμενη πτώχευση βρίσκεται επί θύραις;
1. Μας είπε μετά τη σύνοδο κορυφής: «Η θεσμοθέτηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της Ευρωζώνης. Θα βοηθά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στην τόνωση της ανάπτυξης». Επιπλέον ο μηχανισμός αυτός είναι ένα... «πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση μιας «ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», Αυτά εν όσω βρισκόταν στις Βρυξέλλες και τον είχαν από κοντά.
2. Επιστρέφοντας στην Αθήνα όμως κάτι τον... τσίμπησε. Έχοντας ήδη φάει πόρτα από τη Μέρκελ στο αίτημά του – και του ΔΝΤ και των μεγαλοεπενδυτών τύπου Σόρος, Goldman Sachs κ.λπ. – να δημιουργηθεί ευρωομόλογο, το οποίο θα μετέφερε το ρίσκο και τη χασούρα από τις τράπεζες και τους ιδιώτες στα ευρωπαϊκά κράτη, μας άφησε άναυδους. Μας είπε ότι εγκαινιάζει ευρωπαϊκής εμβέλειας πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών – όσες είναι απαραίτητες προκειμένου να υποχρεωθούν τα ευρωπαϊκά όργανα να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ήταν χθες γνωστά, πέταξε το μπαλάκι και στους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ώστε να δημιουργήσουν, λέει, μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις απαραίτητες κινήσεις για την προώθηση της πρωτοβουλίας. Λεγόταν μάλιστα ότι ως επικεφαλής μιας τέτοιας ομάδας πρότεινε τη... Βάσω Παπανδρέου! Έτσι κι αληθεύει, ούτε ψύλλος στον κόρφο της Βασούλας...
Ο... πρωθυπουργός αποκαλύπτει
Αν όμως θέλουμε να προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα, δεν έχουμε παρά να δούμε όχι μόνο ότι ο μηχανισμός πτωχεύσεων αποφασίστηκε να δρομολογηθεί με την ψήφο και του δικού μας, αλλά και ότι κάποιοι βιάζονται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την Ελλάδα πολύ πριν από το 2013. Ενδεικτική προς τούτο είναι μια συνέντευξη του... πραγματικού πρωθυπουργού της χώρας, δηλαδή του Πολ Τόμσεν, του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα.
Ο φέρελπις αυτός νέος – ο οποίος, κατά τα αθηναϊκά κουτσομπολιά, ήρθε να μας επιτηρήσει, αλλά στην πορεία ηράσθη σφόδρα κόρη πλουσίας οικογενείας και ψάχνει τρόπο να μας κατσικωθεί μονίμως – έδωσε συνέντευξη στο IMF Survey online και μας ανακοίνωσε τα εξής κατόπιν σχετικής ερωτήσεως:
2. Για τους μισθούς: «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η Ελληνική αγορά εργασίας συνέβαλε την τελευταία δεκαετία στη δυσανάλογη αύξηση μισθών και στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό οι μισθοί πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με την παραγωγικότητα».
3. Για το άνοιγμα των ρυθμιζόμενων (και όχι... «κλειστών») επαγγελμάτων: «Μια βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον τομέα των υπηρεσιών, που ελέγχεται νομοθετικά σε υψηλό βαθμό. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, στους μηχανικούς, στους αρχιτέκτονες, στους οικονομικούς ελεγκτές και στους φαρμακοποιούς, που είναι επαγγέλματα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία».
4. Για τον τομέα της Υγείας: «Η μεταρρυθμίσεις στην Υγειονομική Περίθαλψη και στις κρατικές επιχειρήσεις είναι σημαντικές γιατί θα βοηθήσουν στην επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τιμές για την περίθαλψη υψηλότερες απ’ ότι είναι απαραίτητο, και χρειάστηκε να πληρώσει τους λογαριασμούς για κόστη στις κρατικές επιχειρήσεις που δεν συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα. Τα μέτρα λοιπόν θα επικεντρωθούν στη μείωση του κόστους με τη βελτίωση της διοίκησης, με τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, με τη μείωση των νοσοκομειακών δαπανών και με τη μείωση των υψηλών μισθών στις κρατικές επιχειρήσεις».
5. Για τα επόμενα βήματα: «Επιπλέον στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται μια δεύτερη σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην προώθηση της ανάπτυξης και στο άνοιγμα της οικονομίας. Όταν εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς».
Τι εννοεί ο ποιητής; Μάλλον αυτό που διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Murilo Portugal μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου στην οποία εγκρίθηκε η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου του μηχανισμού «στήριξης» (αυτής της δόσης για την οποία τελικά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα αποφασίσουν τον... Ιανουάριο):