Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μεθόδευσαν τον ερχομό του ΔΝΤ


theinsider.gr
Μια είδηση πέρασε σχεδόν στα ψιλά μέσα στον ορυμαγδό εξελίξεων γύρω από όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Διαβάσαμε λοιπόν στα διεθνή πρακτορεία ότι η Αίγυπτος, μετά την ανατροπή Μουμπάρακ, έχει προσεγγίσει την Ε.Ε., ζητώντας από τα κράτη-μέλη της να διαγράψουν το χρέος της(!).

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια ανταπόκριση, ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου Σαμίρ Ραντουάν συζήτησε ήδη το θέμα με τον Βρετανό υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων λόρδο Στέφεν Γκριν, ζητώντας τη διαμεσολάβηση της Βρετανίας για την προώθηση του αιγυπτιακού αιτήματος περί διαγραφής του χρέους ή έστω των τοκοχρεολυσίων.
Εκπρόσωπος της Ε.Ε. ανέφερε ότι η διαγραφή του αιγυπτιακού χρέους αναφέρθηκε ως κάτι που θα ήθελε η Αίγυπτος, αλλά δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα. Η Αίγυπτος χρωστά στα κράτη της Ε.Ε. περί τα 9 δισ. δολάρια.
Το εξωτερικό της χρέος ανέρχεται στα 34,7 δισ. δολάρια, με το δημόσιο χρέος στα 29,8 δισ. δολάρια, λίγο περισσότερο από 11% του ΑΕΠ.
Η φτωχή Αίγυπτος, λοιπόν, παρά τη ρευστότητα των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, θέτει ήδη θέμα χρέους ως «διευκόλυνση» στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό.
Αντίθετα, στην ευρωζώνη του κοινού νομίσματος και κοινού, υποτίθεται, συμφέροντος, παρ’ όλο που τα σημάδια της κρίσης φαίνονταν ήδη από το 2008 -από τότε είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν τα spreads και να κυκλοφορούν σενάρια περί κρίσης λόγω των δομικών αδυναμιών της ίδιας της ΟΝΕ- αντί αλληλεγγύης, φορτώθηκε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός με δυσβάσταχτο κοινωνικό κόστος για να μην, υποτίθεται, καταρρεύσει το ευρώ…
Η ελληνική κυβέρνηση, όχι δεν τόλμησε να ζητήσει παραγραφή του χρέους ή έστω κάποια διευκόλυνση από τους εταίρους πιστωτές, αλλά δέχθηκε και, από ό,τι φαίνεται, μεθόδευσε την έλευση του ΔΝΤ και της τρόικας, πληρώνοντας με δυσβάσταχτα επιτόκια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη…
Εκτός και αν αυτός ήταν τελικά ο ανομολόγητος στόχος. Με την τρομοκρατία της… χρεοκοπίας, οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν των πάντων στο όνομα μιας κάποιας, κάπου, κάποτε ανάπτυξης που θα έλθει… ΜΩΥΣΗΣ ΛΙΤΣΗΣ  Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.