Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Προειδοποίηση για κοινωνικές αναταραχές λόγω ανεργίας




Εκ μέρους του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) 

Από τη Ναυτεμπορική

Στο χείλος νέας, βαθύτερης ύφεσης στην αγορά εργασίας, που μπορεί να πυροδοτήσει κοινωνικές αναταραχές, βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). 

Όπως αναφέρει η έκθεση, η ασθενική οικονομική ανάκαμψη έχει αρχίσει να «επηρεάζει δραματικά» την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού σε δύο χρόνια θα υπάρχει έλλειψη 40 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κόσμο. 


«Εκτιμούμε ότι τις δύο προσεχείς χρονιές οι ανάγκες σε θέσεις εργασίας της παγκόσμιας οικονομίας ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια (...) για να επανέλθει το ποσοστό της απασχόλησης στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση», το 2007, δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνικών Μελετών (IIES) του ILO Ρέιμοντ Τόρες. 

Όμως «αν οι τάσεις επιβεβαιωθούν», προσέθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, «η παγκόσμια οικονομία θα δημιουργήσει μόνον 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», δηλαδή τις μισές από αυτές που χρειάζονται. 

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση των είκοσι πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη στις Κάννες, ο ILO αποκαλύπτει ότι σε 45 χώρες από τις 118 που εξετάστηκαν «ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών μεγεθύνεται». Αυτό συμβαίνει κυρίως στις προηγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ε.Ε., στον αραβικό κόσμο και σε μικρότερο βαθμό στην Ασία. 

Για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοί αυτοί κίνδυνοι, ο ILO καλεί τους G20 να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών τους στην απασχόληση και να συντονίσουν τις πολιτικές τους. 

Ο ILO επισημαίνει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η σημερινή επιβράδυνση της οικονομίας προκαλεί τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση είναι η «απομόνωση» των χωρών. «Μολονότι το 2008-2009 οι χώρες, και ιδιαίτερα αυτές της G20, είχαν προσπαθήσει να συντονίσουν τις πολιτικές τους, είναι σαφές ότι εφεξής δρουν απομονωμένα», εξηγούν οι ειδικοί του ILO. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.